Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Kirgizsko napriek obavám po piatich rokoch ruší zákaz ťažby uránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Kirgizsko vo štvrtok zrušilo zákaz ťažby uránu s cieľom podporiť ekonomiku, a to napriek obavám o bezpečnosť a životné prostredie. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

"Zákonodarcovia zrušili zákon z roku 2019, ktorý zakazoval výskum, prieskum a rozvoj zásob uránu," uviedol kirgizský parlament vo vyhlásení. V tejto stredoázijskej krajine susediacej s Čínou sa stále nachádzajú milióny kubických metrov toxického a rádioaktívneho odpadu z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Zákaz zaviedli po protijadrových demonštráciách na severe krajiny.

archívne video

Nehoda policajného auta (Zdroj: Facebook)

Vláda uviedla, že zákaz ruší z dôvodu "vážnej potreby alternatívnych zdrojov príjmu", ale zdôraznila, že bude rešpektovať environmentálne normy. Kirgizská ekonomika utrpela počas covidovej pandémie. Krajinu nedávno nepriamo zasiahli aj západné sankcie voči Rusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Kirgizský premiér Akylbek Žaparov vyhlásil, že obnovením ťažby uránu chce "dostať krajinu na novú úroveň rozvoja". V krajine sa nachádza celkovo 92 lokalít s toxickým a rádioaktívnym odpadom. Projekty dekontaminácie sa realizujú v spolupráci s ruským jadrovým gigantom Rosatom, ktorý dúfa, že postaví prvé jadrové elektrárne v Kazachstane, Kirgizsku a Uzbekistane. Začiatkom júna sa objavili obavy z rádioaktivity, keď sa v strednom Kirgizsku zrútilo do rieky nákladné auto Rosatomu. Úrady poskytli rôzne informácie o presnom obsahu vozidla, ale uviedli, že úroveň rádioaktivity zostáva "normálna".

Viac o téme: ŤažbaUránObavyPotrebaPríjmyKirgizskoZrušenieZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu