Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Medziročná inflácia v máji 2024 dosiahla hodnotu 2,2 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v máji 2024 vzrástli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia po roku nepretržitého spomaľovania nepatrne poskočila a dosiahla hodnotu 2,2 %. Tempo zdražovania však stále patrilo k najnižším za posledné tri roky. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V porovnaní s aprílom sa ceny zvýšili pri piatich z deviatich sledovaných potravinových položiek. Vyššie boli medzimesačne najmä ceny mlieka, syrov a vajec, ako aj mäsa a chleba s obilninami. Nealko nápoje boli drahšie o 0,7 %. Naopak, výraznejšie klesli ceny ovocia, zeleniny, cukru a cukroviniek, a tiež olejov a tukov. Ďalší zásadnejší vplyv na medzimesačný rast cien malo zdražovanie stravovacích a ubytovacích služieb v odbore reštaurácie a hotely o 0,6 %, ako aj odevov a obuvi o 0,8 %.

Medziročná inflácia v máji
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo zlacňovanie v odbore doprava, kde ceny pohonných látok v tomto roku prvýkrát klesli, a to o 3,1 %. V odbore bývanie a energie sa znížili ceny imputovaného nájomného a mierne zlacneli aj pevné palivá. Pokles cien sa v máji prejavil aj v odbore nábytok a bytové zariadenia, kde zlacneli najmä tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu, kam patria napríklad prášky na pranie a čistiace prostriedky.

archívne video

Rast ekonomiky tento rok zrýchli na 2,3 %, inflácia klesne pod 3 % (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Medziročne vyššie ceny boli v desiatich z 12 odborov (výdavkových skupinách domácností). Najvýznamnejší rastový vplyv na vývoj inflácie mali v máji najmä vyššie ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré patria k podielovo najvýznamnejším výdavkovým skupinám slovenských domácností. Ich ceny vzrástli v priemere o 0,7 %. Vyššie boli predovšetkým ceny mäsa, chleba a obilnín, ale i cukru a cukroviniek. Naopak, mlieko, syry a vajcia, ako aj oleje a tuky, zlacneli medziročne takmer o 3 % a o viac ako 1 % zelenina a ovocie.

Vyššie ceny alkoholu a tabaku

Ďalším odborom, ktorý negatívne ovplyvnil rast inflácie, bola doprava, a to najmä ceny pohonných látok. Tie boli medziročne drahšie o 5,2 %. Už niekoľko mesiacov ťahajú celkovú mieru inflácie nahor aj vyššie ceny alkoholu a tabaku (aj vplyvom zvýšenia spotrebnej dane z februára tohto roka), ktoré v máji vzrástli o 7,7 %. Tempo zdražovania sa výraznejšie zrýchlilo v odbore reštaurácie a hotely o 7,1 %, rástli ceny za stravovacie a ubytovacie služby.

Výraznejší tlmiaci účinok na celkovú infláciu mali ceny tovarov a služieb v odbore bývanie a energie, ktoré v máji klesli prvýkrát za posledné tri roky (od apríla 2021). Hoci ich pokles bol mierny na úrovni 0,1 %, najvýznamnejšie ovplyvňujú celkové výdavky slovenských domácností. Klesli najmä ceny za imputované nájomné a energie (plyn, tepelná energia, pevné palivá). Naopak, v odbore však vzrástli ceny za údržbu a opravy obydlia, odvoz odpadu, ako aj za vodné a stočné.Medziročný pokles cien zaznamenal prvýkrát v tomto roku aj odbor rekreácia a kultúra, najmä nižšie ceny počítačov a iných zariadení na spracovanie informácií, ako aj spoločenských hier a hračiek.Spolu za päť mesiacov roku 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,8 %.

Viac o téme: EkonomikaInfláciaŠtatistický úradŠÚSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu