Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Desivé varovanie: Španielsku hrozí v letnej sezóne zamorenie odporným hmyzom! Roznáša nebezpečné choroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielska environmentálna organizácia vydala varovanie, že toto leto by sa po krajine mohli potulovať obrovské roje švábov.

.Španielska environmentálna organizácia Anecpla (Národná asociácia environmentálnych zdravotníckych spoločností) so sídlom v Madride varuje toto leto v Španielsku pred zamorením švábmi.

archívne video

Bratislava: Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V dôsledku zvýšenia teploty spôsobeného klimatickými zmenami nachádzajú šváby optimálne podmienky na rozmnožovanie. Akákoľvek teplota nad 28 stupňov hrá hmyzu do karát.

„Teplo prichádza uprostred jari a neprestáva na jeseň, takže populácia švábov sa len zvýšila,“ hovorí Jorge Galvan, generálny riaditeľ spoločnosti Anecpla. Najväčšou obavou zo šírenia je, že šváby môžu prenášať na ľudí nebezpečné baktérie a choroby.

EÚ má tiež pomerne prísne predpisy týkajúce sa chemických pesticídov. Mnoho švábov zmutovalo a stalo sa imúnnymi voči biocídnym prípravkom používaným na ich kontrolu. Ale ak je to potrebné, používajú sa stále silnejšie produkty. "Keď neexistuje iné riešenie na adekvátnu kontrolu škodcu - ako sú v tomto prípade šváby - použitie silnejších chemických prípravkov je nevyhnutné," povedal Galvan.

Ak sa nepoužijú žiadne biocídne výrobky, hmyzu sa dá predchádzať čistotou. Odporúča sa nenechávať potraviny voľne ležať, odpratávať odpadky alebo ich držať tesne uzavreté. Reštaurácie, bary a hotely boli varované, aby utesnili trhliny alebo diery v stenách a okamžite nahlásili výskyt švábov.

Viac o téme: ŠvábyZamorenieŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu