Štvrtok19. december 2024, meniny má Judita, zajtra Dagmara

Vedci varujú: Populárne sladidlo v mnohých pochutinách spôsobuje smrteľné následky! Určite ich máte doma aj vy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND – Ľudia často siahajú po náhradách cukru v snahe stravovať sa zdravšie. Nedávna štúdia však naznačuje, že nízkokalorické sladidlo nachádzajúce sa v stovkách obľúbených pochutín, zubných pastách a žuvačkách môže zvýšiť riziko mŕtvice alebo srdcového infarktu.

Nízkokalorická náhrada cukru xylitol bola pôvodne vítaná ako zdravá alternatíva, pretože cukrový alkohol sa prirodzene vyskytuje v malých množstvách v ovocí a zelenine. Zdá sa však, že v skutočnosti táto alternatíva nie je až taká zdravá. V štúdii publikovanej v časopise European Heart Journal s 3 000 dospelými vedci z Clevelandskej kliniky zistili, že tí, ktorí konzumovali najviac xylitolu, mali do troch rokov takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice alebo srdcového infarktu než tí, ktorí konzumovali obmedzené množstvá.

Vedci varujú: Populárne sladidlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri konzumácii sa xylitol vstrebáva priamo do krvi, kde podľa výskumníkov aktivuje krvné doštičky, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa budú zhlukovať. To môže podporiť zrážanlivosť krvi v tele, pričom čerstvo vytvorené zrazeniny upchávajú krvné cievy srdca a mozgu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice či srdcového infarktu. „To, čo je v tomto prípade potrebné, je interakcia xylitolu s krvnými doštičkami na veľmi krátky čas, je to záležitosť niekoľkých minút, a krvná doštička sa preplní a je oveľa náchylnejšia na zrážanie,“ pre NBC News povedal kardiológ Stanley Hazen, ktorý viedol výskum.

Používanie sladkých náhrad, ako je xylitol, v posledných rokoch prudko vzrástlo v dôsledku rastúcich obáv z obezity a prepojenia medzi konzumáciou cukru a ochoreniami, ako je rakovina, cukrovka, srdcové choroby, demencia a vysoký krvný tlak. Xylitol sa bežne používa ako náhradné sladidlo, pretože vyzerá a chutí ako cukor, ale obsahuje o 40 percent menej kalórií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ako stolový cukor. Pridáva sa v oveľa vyšších koncentráciách, než aké sa vyskytujú v prírode, do žuvačiek bez cukru, cukríkov, zubnej pasty, pečiva a výrobkov označených ako „keto-friendly“.

Vedci varujú: Populárne sladidlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hazen preto radí kontrolovať etikety na potravinách a vyhýbať sa xylitolu vždy, keď je to možné, najmä ak máte predispozície na spomenuté závažné ochorenie. Hazen odporúča osladiť potraviny miernym množstvom cukru, medu alebo ovocia a zároveň uisťuje ľudí, že malé množstvá xylitolu, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v zubnej paste alebo žuvačkách, pravdepodobne nespôsobia vážne problémy.

Viac o téme: CukrovkaInfarktSladidloXylitol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu