CLEVELAND – Ľudia často siahajú po náhradách cukru v snahe stravovať sa zdravšie. Nedávna štúdia však naznačuje, že nízkokalorické sladidlo nachádzajúce sa v stovkách obľúbených pochutín, zubných pastách a žuvačkách môže zvýšiť riziko mŕtvice alebo srdcového infarktu.
Nízkokalorická náhrada cukru xylitol bola pôvodne vítaná ako zdravá alternatíva, pretože cukrový alkohol sa prirodzene vyskytuje v malých množstvách v ovocí a zelenine. Zdá sa však, že v skutočnosti táto alternatíva nie je až taká zdravá. V štúdii publikovanej v časopise European Heart Journal s 3 000 dospelými vedci z Clevelandskej kliniky zistili, že tí, ktorí konzumovali najviac xylitolu, mali do troch rokov takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť mŕtvice alebo srdcového infarktu než tí, ktorí konzumovali obmedzené množstvá.
Pri konzumácii sa xylitol vstrebáva priamo do krvi, kde podľa výskumníkov aktivuje krvné doštičky, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že sa budú zhlukovať. To môže podporiť zrážanlivosť krvi v tele, pričom čerstvo vytvorené zrazeniny upchávajú krvné cievy srdca a mozgu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice či srdcového infarktu. „To, čo je v tomto prípade potrebné, je interakcia xylitolu s krvnými doštičkami na veľmi krátky čas, je to záležitosť niekoľkých minút, a krvná doštička sa preplní a je oveľa náchylnejšia na zrážanie,“ pre NBC News povedal kardiológ Stanley Hazen, ktorý viedol výskum.
Používanie sladkých náhrad, ako je xylitol, v posledných rokoch prudko vzrástlo v dôsledku rastúcich obáv z obezity a prepojenia medzi konzumáciou cukru a ochoreniami, ako je rakovina, cukrovka, srdcové choroby, demencia a vysoký krvný tlak. Xylitol sa bežne používa ako náhradné sladidlo, pretože vyzerá a chutí ako cukor, ale obsahuje o 40 percent menej kalórií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi ako stolový cukor. Pridáva sa v oveľa vyšších koncentráciách, než aké sa vyskytujú v prírode, do žuvačiek bez cukru, cukríkov, zubnej pasty, pečiva a výrobkov označených ako „keto-friendly“.
Hazen preto radí kontrolovať etikety na potravinách a vyhýbať sa xylitolu vždy, keď je to možné, najmä ak máte predispozície na spomenuté závažné ochorenie. Hazen odporúča osladiť potraviny miernym množstvom cukru, medu alebo ovocia a zároveň uisťuje ľudí, že malé množstvá xylitolu, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v zubnej paste alebo žuvačkách, pravdepodobne nespôsobia vážne problémy.