Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

V Európskom parlamente bude sedieť viac poslancov: O jedného navyše dostalo aj Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Do Európskeho parlamentu (EP) si voliči vo voľbách od 6. do 9. júna zvolili 720 poslancov. Ich počet sa tak oproti funkčnému obdobiu 2019-2024 zvýši o 15. O jedného zástupcu naviac bude mať aj Slovensko. Prinášame na základe oficiálnej stránky EP stručný prehľad o tom, ako sa určuje počet poslancov EP a rozdeľujú kreslá medzi jednotlivými členskými krajinami.

Zloženie EP sa prehodnocuje pred každými voľbami v súlade s právnymi predpismi EÚ. Podľa nich v europarlamente zasadá maximálne 750 poslancov a predseda. Členský štát môže mať najmenej šesť a najviac 96 mandátov. Šesť europoslancov má a aj v nasledujúcom období bude mať Cyprus, Malta a Luxembursko. Maximálny počet kresiel má najľudnatejšie Nemecko, vyplýva z údajov na stránkach EP. Najviac poslancov sedelo v EP v rokoch 2007-2009, kedy bol po pristúpení Bulharska a Rumunska ich počet dočasne navýšený na 785.

video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Rozdelenie kresiel je založené na princípe tzv. klesajúcej proporcionality. To znamená, že čím viac obyvateľov má členský štát, tým väčší počet poslancov bude mať. Každý poslanec z väčšieho členského štátu však zastupuje proporcionálne viac občanov, ako ten z menšieho štátu, pripomína na svojej oficiálnej stránke EP.

V septembri 2023 europoslanci schválili rozhodnutie Európskej rady o navýšení počtu poslancov na volebné obdobie 2024-2029. Stalo sa to najmä z dôvodu nárastu občanov v niektorých členských krajinách.

O dvoch poslancov viac bude mať Francúzsko (81), Španielsko (61) a Holandsko (31), o jedného ešte Belgicko (22), Dánsko (15), Írsko (14), Lotyšsko (9), Rakúsko (20), Poľsko (53), Fínsko (15) a Slovinsko (9). Slovensko získa historicky najvyšší počet mandátov - 15. Doteraz ho zastupovalo najmenej 13 a najviac 14 europoslancov.

Viac o téme: PoslanciEurovoľbyEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu