Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Prvé odhady výsledkov z piatich členských krajín: Najviac bodov dávajú ľudovcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Prvé odhady výsledkov eurovolieb, ktoré Európsky parlament (EP) zverejnil krátko pred 19.00 h sa týkajú piatich členských krajín a uvádzajú už aj rozdelenie podľa frakcií europarlamentu. Po prvých odhadoch sa najviac môžu tešiť európski ľudovci.

Spravodajský štáb upozornil, že k dispozícii sú výsledky volieb z Cypru, Grécka, Holandska, Nemecka a Rakúska. Cyprus má v EP šesť poslancov - dvaja by mali posilniť Európsku ľudovú stranu (EPP), po jednom pôjdu do frakcií socialistov a demokratov (S&D) a do skupiny Ľavica a dvaja sú zatiaľ v skupine Ostatní.

archívne video

V Martine si ľudia volia svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v priestoroch autokempingu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Z 21 gréckych europoslancov podľa odhadov osem mieri do EPP, štyria sa pripoja k extrémnym ľavičiarom, traja posilnia frakciu S&D, dvaja pôjdu do skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a ďalší štyria sú zatiaľ nezaradení.

Holandsko má 31 mandátov. Ľavicová aliancia ako víťaz eurovolieb však pošle poslancov do dvoch frakcií - štyroch ku socialistom a demokratom a štyroch k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii (EFA). Sedem holandských poslancov sa hlási do liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) a rovnako siedmi sa chcú začleniť do euroskeptickej frakcie Identita a Európa (ID). Šesť poslancov chce posilniť rady EPP, po jednom by mohli získať frakcie ECR a Ľavica a jeden je nezaradený.

Nemecko s 96 poslancami patrí medzi najpočetnejšie národné delegácie v EP. Prvé odhady 30 poslancov zaraďujú k EPP, 16 k Zeleným a 14 k socialistom z S&D. Ďalších osem smeruje do tábora RE, štyria k Ľavici, kým 19 zostanú zrejme v Nezaradených a piati poslanci sú zatiaľ bez príslušnosti k nejakej politickej rodine. V Rakúsku voliči rozhodli, že spomedzi 20 poslancov po päť pošlú do EPP a S&D, po dvoch do frakcií RE a Zelení, kým najväčší počet, šesť poslancov, je momentálne v skupine Nezaradení.

Voľby do EP sa v členských krajinách EÚ konali od štvrtka 6. do nedele 9. júna. Vo štvrtok začali v Holandsku a vo väčšine členských krajín sa skončili v nedeľu. Do europarlamentu si občania Únie zvolili na obdobie piatich rokov 720 poslancov. Ich počet sa oproti predošlému funkčnému obdobiu zvýši o 15.

Po odhadoch takmer polovice členov EÚ stále vyhrávajú ľudovci z EPP

Aj druhá skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament (EP) v nedeľu večer zverejnil odhady výsledkov eurovolieb už aj na základe rozdelenia podľa frakcií europarlamentu, potešila najmä Európsku ľudovú stranu (EPP). Informuje o tom spravodajca TASR z bruselského sídla EP.
Spravodajský štáb po prezentácii odhadov výsledkov volieb z Cypru, Grécka, Holandska, Nemecka a Rakúska zverejnil aj prognózy z Bulharska, Dánska, Francúzska, Chorvátska, Malty a Španielska.

Bulharsko, ktoré má 17 europoslancov do tábora ľudovcov z EPP posiela šesť členov, liberálnu skupinu Obnovme Európu (RE) obohatí piatimi mandátmi, dvaja posilnia frakciu socialistov a demokratov (S&D) a štyria sú zatiaľ bez zaradenia k nejakej politickej rodine. Dánsko z 15 poslancov štyroch vyšle k liberálom do RE, po troch k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii (EFA) a S&D, dvoch do EPP a po jednom získajú skupiny Identita a Európa (ID), ľavica a Nezaradení.

Vo Francúzsku sa čakalo na to, akým veľkým rozdielom Národné zhromaždenie (RN) porazí stranu Obnova (RE) Emmanuela Macrona. Podľa odhadov je to až o 17 percent. Znamená to, že z celkového počtu 81 europoslancov až 30 bude v euroskeptickej frakcii Identita a Európa a vytvorí tam jej najsilnejšiu národnú delegáciu. Macronovi straníci podľa neoficiálnych výsledkov 14 mandátmi rozšíria europarlamentnú skupinu RE a Socialisti 13 členmi podľa očakávania podporia S&D. Do skupiny Ľavica smeruje osem poslancov, šiesti do EPP a po piatich si rozdelia ECR a Zelení/Európska slobodná aliancia.

Chorváti volili 12 europoslancov a rozhodli, že šiesti rozšíria EPP, štyria pribudnú do S&D, jeden sa hlási k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii a jeden zostáva zatiaľ nezaradený. Na Malte si voliči šiestich europoslancov rozdelili rovným dielom po troch medzi EPP a S&D. V Španielsku sa podľa prognóz očakával súboj medzi Socialistickou stranou (PSOE) a Ľudovu stranou (PP). Nakoniec odhady o dve percentá favorizujú ľudovcov. Z Pohľadu EP to znamená, že zo 61 kresiel najviac, 22, získa skupina EPP, 20 mandátov rozšíri S&D, sedem pôjde v prospech Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), štyria pripadnú Zeleným, po troch dostanú Ľavica a Nezaradení a jeden je bez príslušenstva k politickej rodine.

Viac o téme: PrognózyEurópsky parlamentEurovoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu