Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Volebné miestnosti sa otvorili v Nemecku i v pevninskom Francúzsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Aurelien Morissard)

BERLÍN/PARÍŽ - Voliči v Nemecku v nedeľu hlasujú vo voľbách do Európskeho parlamentu. Volebné miestnosti sa otvorili aj v pevninskej časti Francúzska, píšu agentúry AFP a DPA.

V Nemecku, ktoré má najviac obyvateľov zo všetkých členských krajín EÚ, si volia 96 poslancov EP. Volebné miestnosti sú otvorené do 18.00 h. V krajine je približne 65 miliónov oprávnených voličov, píše DPA. Voliť môžu občania Nemecka či iných členských krajín EÚ. Po prvý raz je vekový limit znížený na 16 rokov, doteraz to bolo 18 rokov, pripomína DPA. Nemci žijúci v zahraničí môžu hlasovať prostredníctvom pošty po registrácii.

Vo Francúzsku je viac než 49 miliónov oprávnených voličov, ktorí si v nedeľu vyberajú 81 europoslancov. Na francúzskych zámorských územiach i na francúzskych ambasádach a konzulátoch na americkom kontinente bolo možné voliť 8. júna, uviedla EÚ na svojom webovom portáli k tohtoročným voľbám. V nedeľu sa voľby do EP konajú v 21 členských krajinách vrátane Poľska, Rakúska a Maďarska. Výsledok hlasovania rozhodne o budúcom zložení Európskeho parlamentu, v ktorom je 720 poslancov.

Viac o téme: EurovoľbyNemeckoFrancúzskoVolebné miestnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu