Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Macron verí, že Francúzi sa v predčasných voľbách rozhodnú správne

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys, Pool Photo via AP)

PARÍŽ- Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyjadril presvedčenie, že Francúzi sa v predčasných parlamentných voľbách rozhodnú správne. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Verím, že Francúzi dokážu urobiť správne rozhodnutie pre seba a pre budúce generácie. Mojou jedinou ambíciou je byť užitočný pre našu krajinu, ktorú tak veľmi milujem," napísal Macron v príspevku na sociálnej sieti.

archívne video

Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák: Voľby až na pár incidentov prebehli pokojne (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Francúzsky prezident v reakcii na predbežné výsledky volieb do Európskeho parlamentu v nedeľu informoval o rozpustení Národného zhromaždenia a oznámil termín predčasných volieb. Tie sa budú konať 30. júna a 7. júla.

Centristická strana Obroda (RE) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podľa predbežných neoficiálnych výsledkov utrpela v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) tvrdú porážku. Ako naznačujú prvé prieskumy agentúry IFOP, víťazom eurovolieb sa stalo krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej.

Macron v nedeľňajšom prejave povedal, že predbežné výsledky v eurovoľbách sú pre jeho vládu katastrofou, ktorú nemôže ignorovať.

Kandidátom na post premiéra v prípade víťazstva RN v parlamentných voľbách bude jej 28-ročný predseda Jordan Bardella, povedal v pondelok podpredseda RN Sebastien Chenu v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL.

Viac o téme: VoličiPredčasné voľbyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu