Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Nemecko zvažuje kúpu ďalších stíhačiek F-35: Nahradiť majú staršie stíhacie lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Britta Pedersen/zb/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

BERLÍN - Nemecko zvažuje kúpu ďalších ôsmich stíhacích lietadiel F-35, ktoré vyrába americký zbrojársky koncern Lockheed Martin. V piatok o tom s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informovala agentúra Reuters.

Nemecko sa ešte v roku 2022 rozhodlo objednať od americkej spoločnosti 35 stíhačiek typu F-35 spolu s raketami a ďalšími zbraňami za približne desať miliárd eur. Podľa zdroja Berlín teraz zisťuje náklady, ktoré by si vyžiadal nákup ďalších ôsmich stíhačiek vybavených technológiou stealth.

Odborníci v tejto oblasti hovoria o stíhačkách F-35 ako o sofistikovaných bojových systémoch vzhľadom na ich pokročilé vybavenie vrátane senzorov a iných zariadení. Podľa výrobcu je takmer nemožné ich vystopovať pomocou radaru.

Nahradia staršie stíhačky

Objednané stroje v úlohe nahradia staršie stíhačky Tornado - jediné stíhacie lietadlá schopné niesť americké jadrové zbrane uložené v Nemecku. Nemecké vzdušné sily využívajú tieto lietadlá od 80. rokov minulého storočia. Berlín ich plánuje vyradiť najneskôr do roku 2030.

Stíhačky F-35 budú od roku 2027 umiestnené na leteckej základni Büchel v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a taktiež môžu niesť americké jadrové zbrane. Dodávka prvých ôsmich stíhačiek pre Nemecko je naplánovaná na rok 2026, avšak spočiatku budú umiestnené v USA, kde na nich nemeckí piloti absolvujú výcvik.

Viac o téme: StíhačkyNemeckoF-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu