Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

V Indii namerali 52,3 stupňa Celzia: Prekonali aj historický rekord, horúčavy zabili už 200 ľudí, hrozí nedostatok vody!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Channi Anand)

DILLÍ - Meteorológovia v indickom hlavnom meste Dillí už na konci mája namerali rekordnú teplotu 52,3 stupňa, informovala agentúra AFP. Teploty tam prekonávajú historicky najvyššie hodnoty, keď o sedem desatín stupňa padol doterajší rekord 49,2 stupňa z mája 2022. Teploty nad 45 stupňov Celzia sa držia už viac ako týždeň a ničia obyvateľstvo. Úrady oznámili, že z dôvodu obrovských horúčav zomrelo už 200 ľudí.

Úrady doteraz najvyššiu teplotu v Dillí zaznamenali na predmestí hlavného mesta. Vysoké teploty sú na jar a v lete v Indii bežné, vedci však upozorňujú, že vlny horúčav sa v dôsledku klimatickej zmeny každý rok predlžujú a zintenzívňujú. Dillí a ďalšie oblasti už minulý týždeň kvôli extrémnym horúčavám uzavreli školy. Viac ako päťdesiatstupňové teploty meteorológovia namerali napríklad v severozápadnom Radžastháne, kde v utorok teplomery na niektorých miestach ukazovali 50,5 stupňa. Provinciu Sidh v susednom Pakistane v nedeľu zasiahli 53-stupňové teploty.

Loď len tesne prešla popod Starý most v Bratislave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem extrémnych teplôt úrady v Dillí varujú aj pred nedostatkom vody. Ministerka vodných zdrojov Atiši Marlena Singhová požiadala, aby ľudia s vodou zaobchádzali zodpovedne. "Aby sme problém nedostatku vody vyriešili, museli sme v rade miest pristúpiť k obmedzeniu dodávok na jednu denne namiesto dvoch. Ušetrenú vodu rozdelíme na prídely a budeme ju distribuovať v oblastiach, ktoré sa potýkajú s jej nedostatkom a tiež tam, kde zásoby vody vystačia len na 15 až 20 minút denne, " citoval ministerku denník The Indian Express.

Problémy s vlnou horúčav zaznamenali odborníci aj u zvierat. Štyridsať opíc sa utopilo v dedinskej studni v severovýchodnom štáte Jharkhand pri hľadaní vody, informoval Daily Star. Práve tento región je zasiahnutý najviac a jazerá sa zmenili doslova na prach. Odborníci uviedli, že vrchol leta ešte neprišiel a teploty môžu naďalej stúpať. 

Situáciu komplikovali v týchto dňoch aj prípravy na prebiehajúce voľby, pri ktorých úrady uviedli, že najmenej 33 pracovníkov prieskumu verejnej mienky zomrelo za jediný deň na severe krajiny. Severovýchod Indie naopak zasiahli prívalové dažde sprevádzané silným cyklónom Remal, ktorý v nedeľu zabil viac ako 38 ľudí. Indickí meteorológovia označili cyklón za jeden z najdlhších, akú oblasť kedy zažila. Môže za to podľa nich klimatická zmena.

Viac o téme: HorúčavyIndiaKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu