Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Šok v Nemecku! Útočník dobodal policajta, ten zomrel v nemocnici: Násilie a ohrozenie demokracie, reagujú politici

Útok v Nemecku Zobraziť galériu (4)
Útok v Nemecku

MANNHEIM - Na následky zranení dnes zomrel policajt, ktorého tento týždeň pobodal útočník v centre nemeckého Mannheimu. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Páchateľ 29-ročného policajta niekoľkokrát bodol do oblasti hlavy a pri útoku zranil ďalších päť ľudí.

"Policajt bezprostredne po čine podstúpil operáciu a bol uvedený do umelého spánku, svojim vážnym zraneniam ale podľahol 2. júna neskoro popoludní," uviedli úrady. "Smútime za stratou policajta, ktorý svoj život obetoval za bezpečnosť ostatných," píše sa vo vyhlásení.

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Útok na námestí Marktplatz v centre Mannheimu sa odohral v piatok dopoludnia počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické voči islamu. Bolo zranených päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa, kritika islamu Michaela Stürzenbergera.

Motív 25-ročného útočníka je stále nejasný

DPA píše, že muž sa narodil v Afganistane, do Nemecka sa prisťahoval ako dospievajúci v roku 2014. Je ženatý, má dve deti a žije v meste Heppenheim severne od Mannheimu. Pri útoku bol rovnako zranený - pri zásahu ho postrelila polícia. Kriminalisti ho pre zranenia doteraz nemohli vypočuť. "Správa o tragédii ma zasiahla až do morku kostí," uviedol dnes večer ministerský predseda spolkovej krajiny Bádensko-württembersko, kde sa útok odohral, Winfried Kretschmann.

Šok v Nemecku! Útočník
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Uwe Anspach)

Svoj šok nad smrťou mladého muža vyjadrila tiež rada ďalších politikov

Spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril svoje "najhlbšie" zdesenie na platforme X. "Jeho nasadenie pre bezpečnosť nás všetkých si zaslúži najvyššie uznanie. V týchto ťažkých hodinách som v myšlienkach s jeho rodinou a všetkými, ktorí ho oplakávajú, "napísal politik.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že ju smrť mladého policajta "nekonečne zarmútil". "Statočne zakročil, keď chcel zachrániť životy. Padol v službe za bezpečnosť nás všetkých, "uviedla. Nemecké policajné odbory reagovali vyjadrením ľútosti, ale aj nahnevanou reakciou: "Násilie, s ktorým sa denne stretávame, je brutálne, neľudské a často smrteľné," uviedol regionálny šéf odborového zväzu policajtov Ralf Kusterer.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier rodine zabitého policajta tiež kondoloval. "Toto nesmie pokračovať. Násilie ohrozuje to, čo urobilo našu demokraciu silnú,"varoval spolkový prezident. V súvislosti s útokom v Mannheime a so sobotňajším napadnutím politika CDU Rodericha Kiesewettera kancelár Scholz oznámil, že sa bude proti násiliu tvrdo zasahovať. "Zakročíme proti každému, kto sa pokúsi používať násilie na obmedzenie demokratického priestoru," povedal Scholz. To platí bez ohľadu na to, či je motívom ľavicový, pravicový alebo islamistický extrémizmus, dodal spolkový kancelár.

Viac o téme: PolicajtSmrťútok NemeckoKrimi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu