Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Nemeckom sa šíri vlna nenávisti! Ďalší útok v Mannheime: Po smrti policajta útok nožom na politika

Útočníka nakrútili pri čine. Zobraziť galériu (2)
Útočníka nakrútili pri čine. (Zdroj: X)

MANNHEIM - V Mannheime na juhozápade Nemecka bol nožom napadnutý kandidát pravicovo populistickej AfD. O incidente z utorkového neskorého večera dnes informovala agentúra DPA. Ide o druhý útok nožom v meste počas niekoľkých dní. Minulý piatok tam žiadateľ o azyl z Afganistanu poranil šesť ľudí, vrátane 29-ročného policajta, ktorý v nedeľu zraneniam podľahol.

Kandidát AfD v miestnych voľbách bol zranený okolo 22:45 a páchateľ bol zadržaný, uviedla DPA. Polícia zatiaľ len potvrdila zásah. Incident sa odohral blízko námestia v mestskej časti Rheinau. Kandidát AfD do obecnej rady údajne pristihol ľudí pri strhávaní plagátov. Keď sa jednému postavil, bol napadnutý a poranený nožom. Podľa AfD išlo o tri osoby, pričom dve utiekli.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Miestny politik je ešte v nemocnici, utrpel rezné rany. AfD podľa agentúry DPA uviedla, že išlo o útok ľavicových extrémistov, ale tieto informácie zatiaľ neboli oficiálne potvrdené. "Sme zdesení a otrasení," povedal šéf regionálnej organizácie AfD Markus Frohnmaier.

Štátne zastupiteľstvo v Mannheime a miestna polícia neskôr uviedli, že 25-ročný podozrivý bol prevezený na psychiatriu. Pri jeho zadržaní sa objavili silné známky duševného ochorenia, uviedli vyšetrovacie orgány. "Podľa doterajšieho stavu vyšetrovania nemáme konkrétne dôkazy o tom, že by podozrivý pri útoku rozpoznal, že poškodeným je politik AfD," uviedli úrady.

Minulý piatok zaútočil 25-ročný neúspešný žiadateľ o azyl z Afganistanu na účastníkov akcie hnutia Pax Europa, ktoré je kritické voči islamu. Útočník najskôr zranil päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa, kritika islamu Michaela Stürzenbergera, a následne smrteľne zranil aj zasahujúceho policajta. Podľa úradov mal útok zrejme islamistický motív.

Útokov na politiky v Nemecku v poslednej dobe výrazne pribudlo. Vlani bolo zaznamenaných spolu 2790 útokov na volených zástupcov, uviedol vo februári vo svojej správe nemecký Spolkový snem.

Minulú sobotu bol ľahko zranený poslanec Spolkového snemu za konzervatívny CDU Roderich Kiesewetter v meste Aalen pri Stuttgarte pri stretnutí s občanmi. Vážnejšie zranenie, zlomeninu lícnej kosti a očné jamky, utrpel začiatkom mája v Drážďanoch pri vylepovaní plagátov europoslanec za sociálnu demokraciu (SPD) Matthias Ecke, keď ho napadla a zranila skupina mladistvých.

V európskom kontexte je najhorším útokom na politika z poslednej doby atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého útočník postrelil v polovici mája v Handlovej.

Viac o téme: Voľbyútočníkútok NemeckoMannheimKandidát AfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu