Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Africký národný kongres podľa predbežných výsledkov volieb stratí väčšinu v parlamente

Juhoafrický vládny Africký národný kongres (ANC) smeruje k strate parlamentnej väčšiny po stredajších parlamentných voľbách Zobraziť galériu (2)
Juhoafrický vládny Africký národný kongres (ANC) smeruje k strate parlamentnej väčšiny po stredajších parlamentných voľbách (Zdroj: TASR/AP/Themba Hadebe)

JOHANNESBURG - Juhoafrický vládny Africký národný kongres (ANC) smeruje k strate parlamentnej väčšiny po stredajších parlamentných voľbách. Po spočítaní 97 percent hlasov získal ANC podporu len niečo vyše 40 percent. Podľa volebnej komisie budú konečné výsledky známe do nedele. Informuje o tom agentúra AP.

ANC podľa čiastkových výsledkov bude musieť pre zotrvanie vo vláde rokovať o koalícii s inou stranou alebo stranami. Ovplyvní to tiež šance juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu na znovuzvolenie. Parlament musí zasadnúť a zvoliť prezidenta do 14 dní od oficiálneho vyhlásenia konečných výsledkov volieb.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Hlavná opozičná Demokratická aliancia (DA) doteraz získala asi 21 percent hlasov, nová strana Kopija národa (uMkhonto weSizwe, MK) bývalého prezidenta Jacoba Zumu má 14 percent a krajne ľavicoví Bojovníci za ekonomickú slobodu (EFF) 9 percent. Predstavitelia MK akúkoľvek koaličnú dohodu podmienili tým, že Ramaphosa bude odvolaný z pozície lídra ANC a prezidenta. "Sme ochotní rokovať s ANC, ale nie s ANC Cyrila Ramaphosu," povedal hovorca strany Nhlamulo Ndlela.

Africký národný kongres podľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Jerome Delay)

Každá z možných koaličných strán má odlišnú ideológiu a každá prípadná koalícia zmení doterajšiu politiku ANC a Južnej Afriky. MK a krajne ľavicový EFF vyzývajú na znárodnenie častí ekonomiky. Centristická DA je vnímaná ako strana priateľská k podnikaniu a podľa analytikov by jej koalíciu s ANC ocenili aj zahraniční investori. Do volieb sa zaregistrovalo 28 miliónov Juhoafričanov a podľa údajov nezávislej volebnej komisie bola volebná účasť okolo 60 percent v 23.000 volebných okrskoch v deviatich provinciách JAR.

Viac o téme: VoľbyJužná AfrikaPredbežné výsledkyANC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu