Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Srbská vláda hovorí o úspechu v komunálnych voľbách: Opozícia však opäť vidí nezrovnalosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

BELEHRAD – Vládna Srbská pokroková strana (SNS) deklarovala víťazstvo v nedeľňajších komunálnych voľbách v desiatkach miest a obcí v krajine vrátane opakovaných volieb v metropole Belehrad. Opozícia tvrdí, že došlo k závažným nezrovnalostiam.Informuje správa agentúry AP.

Premiér Miloš Vučevič novinárom povedal, že strana "čisto a presvedčivo" zvíťazila. Opoziční predstavitelia však hlásili incidenty a potýčky v Belehrade i Novom Sade. Oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok.

archívne video

Maroš Šefčovič o hlavných výzvach EÚ po voľbách do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nové voľby do mestského zastupiteľstva v Belehrade sa konali po tom, ako v ňom SNS nedokázala zostaviť väčšinovú koalíciu. Decembrové komunálne voľby tam sprevádzali správy o rozsiahlych nezrovnalostiach, čo vyvolalo protesty a obvinenia vládnucej strany prezidenta Aleksandra Vučiča z podvodov.

Rozhodovali aj o obsadení zastupiteľstiev

V nedeľu voliči rozhodovali aj o obsadení zastupiteľstiev vo vyše 80 ďalších mestách a obciach. Pozorovatelia z mimovládneho Centra pre výskum, transparentnosť a zodpovednosť podali viacero trestných oznámení pre podozrenie z organizovaného hlasovania, kupovania hlasov, porušenia tajnosti hlasovania a prítomnosti neoprávnených osôb vo volebných miestnostiach. SNS obvinenia poprela.

Vučičova strana už viac ako desať rokov kontroluje všetky úrovne moci v Srbsku a do nedeľňajších volieb išla ako favorit, napísala AP. Opozičné strany neboli jednotné v tom, či sa na hlasovaní zúčastniť, čo oslabilo ich šance na úspech, dodala agentúra.

Viac o téme: VoľbyúspechSrbskoVládaOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu