Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Hamas vníma predstavený návrh na prímerie pozitívne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok oznámilo, že "pozitívne hodnotí" izraelský plán na dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, o ktorom informoval v ten istý deň americký prezident Joe Biden. Informuje o tom agentúra AFP.

Hamas vo svojom vyhlásení uviedol, že kladne vníma obsah Bidenovho prejavu týkajúceho sa trvalého prímeria, stiahnutia izraelských síl z Gazy, obnovy a výmeny väzňov. Biden v piatok oznámil, že Izrael predložil Hamasu návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy. Návrh má tri fázy a zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov. Plán by podľa amerického prezident umožnil zvýšenie humanitárnej pomoci a do Pásma Gazy by každý deň prichádzalo 600 nákladných áut s pomocou.

archívne video

Šachta pod stolom v detskej izbe viedla do tunela, v ktorom boli zbrane, vrátane rakiet RPG, a slúžil ako výcvikový a bojový priestor. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Americký prezident apeloval na Hamas, aby ponuku prijal. Zároveň vyzval izraelské vedenie, aby sa za dohodu postavilo aj napriek prípadnému tlaku. Zdôraznil, že túto príležitosť neslobodno premárniť, a vyslovil sa proti "nekonečnej vojne".

Netanjahu reaguje na Bidenovu ponuku

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu krátko po predstavení návrhu americkým prezidentom uviedol, že vojna v Pásme Gazy sa neskončí, kým nebude "eliminovaná" schopnosť Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu. Netanjahuov úrad vysvetlil, že Izrael poveril vyjednávačov, aby predložili palestínskemu militantnému hnutiu dohodu o prímerí v Pásme Gazy. "Izraelská vláda je jednotná v túžbe dosiahnuť čo najskorší návrat rukojemníkov," uvádza sa vo vyhlásení.

"Premiér preto poveril vyjednávací tím, aby predložil plán na dosiahnutie tohto cieľa, pričom trvá na tom, že vojna sa neskončí, kým nebudú dosiahnuté všetky jej ciele vrátane návratu všetkých našich rukojemníkov a zničenia vojenských a vládnych kapacít Hamasu," informoval úrad izraelského premiéra. "Presný plán navrhnutý Izraelom vrátane podmienečného prechodu z jednej fázy do druhej umožňuje Izraelu zachovať tieto zásady," dodal úrad.

Viac o téme: NávrhPrímerieUSAIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu