Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Strana Bennyho Ganca žiada predčasné voľby: Predložila návrh zákona na rozpustenie parlamentu

Benny Ganc
Benny Ganc (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

TEL AVIV - Člen izraelského vojnového kabinetu Benny Ganc vo štvrtok oznámil, že jeho strana Kachol lavan (Modro-bieli) predložila návrh zákona na rozpustenie parlamentu a uskutočnenie predčasných volieb. Ganc požaduje, aby sa nové voľby konali ešte pred 7. októbrom, na ktorý pripadá prvé výročie krvavého útoku palestínskych militantov z Hamasu a ďalších ozbrojených skupín na Izrael, informuje agentúra AFP.

Pravicová strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua v reakcii na túto požiadavku uviedla, že rozpustenie vlády národnej jednoty bude "odmenou" pre šéfa Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinwára, "podvolením sa tlaku zo zahraničia a zničujúcim úderom pre úsilie o oslobodenie našich rukojemníkov". Riadne voľby v Izraeli sa majú konať až v poslednom štvrťroku 2026. Likud už predtým varoval, že predčasné voľby uškodia ofenzíve izraelskej armády proti Hamasu v Pásme Gazy, ktorá sa začala bezprostredne po 7. októbri.

Ganc už 18. mája pohrozil, že jeho strana prestane podporovať koalíciu premiéra Benjamina Netanjahua, ak nebude do troch týždňov schválený strategický plán na ukončenie vojny v Pásme Gazy. Má zahŕňať šesť bodov vrátane rozpustenia Hamasu, ustanovenia novej správy Pásma Gazy a skorý návrat obyvateľov na sever tohto autonómneho územia. Netanjahu tieto požiadavky odmietol. Útok kománd Hamasu a ďalších palestínskych skupín na Izrael si vyžiadal takmer 1200 obetí, zväčša civilistov. Militanti tiež uniesli do Pásma Gazy 252 ľudí ako rukojemníkov. Počas rozsiahlej vojenskej operácie Izraela v Pásme Gazy prišlo podľa najnovších informácií tamojšieho ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom o život najmenej 36.224 ľudí.

 

Viac o téme: VoľbyIzraelBenny Ganc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu