Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Litva sa pripojila k nákupu munície pre Ukrajinu: USA nesúhlasí s používaním jeho zbraní na ciele v Rusku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Litva sa v utorok oficiálne pripojila k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej litovský rezortný kolega Laurynas Kasčiunas na stretnutí v Bruseli potvrdili účasť Litvy podpisom príslušného memoranda o porozumení. Informuje o tom správa českého ministerstva obrany. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 825

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 825 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Guvernér sa obáva, že Rusko môže obnoviť útok v Charkovskej oblasti iným smerom.

20:36 Summit NATO obsahuje „nový jazyk“ o členstve Ukrajiny, hovorí americký veľvyslanec.

19:03 Blinken, pod tlakom útokov v Rusku, hovorí, že postoj USA sa „prispôsobí a upraví podľa potreby“.

18:33 Ukrajina hlási 19 mŕtvych a 54 zranených pri záchranných operáciách po ukončení útoku na charkovský hypermarket.

17:45 Fínsko, Kanada, Poľsko nezakazujú Ukrajine udierať zbraňami na ciele v Rusku.

16:06 Dvoch civilistov pripravili o život stredajšie ruské útoky na mesto Nikopol na juhu Ukrajiny, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

14:52 Ruský útok na oblasť Sumy zabil 2 ľudí.

13:27 Výmeny vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou sú už niekoľko mesiacov pozastavené, oznámila v stredu ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová.

13:20 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu v Minsku požiadal šéfa bieloruskej diplomacie Siarheja Alejnika, aby Bielorusko urobilo všetko pre to ukončenie vojny na Ukrajine. Vyplýva to z vyjadrení na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii oboch ministrov zverejnených agentúrou MTI.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

13:09 Ruské ozbrojené sily úspešne ochránili ruské mestá pred ukrajinskými dronmi. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zverejnili vládni predstavitelia a ruské médiá.

13:07 Sedem ľudí zahynulo pri sérii ruských útokov v štyroch ukrajinských oblastiach, oznámili v stredu miestni predstavitelia a úrady.

12:30 Maďarsko v súčasnosti rozširuje hospodársku spoluprácu s Bieloruskom v oblastiach, na ktoré sa nevzťahujú sankcie. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na Facebooku počas pracovnej návštevy v Minsku.

"Brusel veľmi pokazil reakciu na vojnu: Treba si konečne uvedomiť, že sankcie nefungujú. Preto je naša pozícia jasná, čím menej sankcií, tým viac spolupráce," napísal Szijjártó.

11:46 Rusko na niekoľko mesiacov pozastavilo výmenu vojnových zajatcov s Ukrajinou. Podľa ruskej ombudsmanky Taťjany Moskalkovej sú na vine "nové a za vlasy pritiahnuté" požiadavky Kyjeva, píše dnes agentúra TASS. Ukrajina oznámenie bezprostredne nekomentovala.

11:32 Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval svojho pobočníka a bývalého ochrankára Alexeja Ďumina za tajomníka Štátnej rady, poradného orgánu hlavy štátu, oznámil v stredu Kremeľ. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

Putin po nedávnom opätovnom zvolení do ďalšieho šesťročného funkčného obdobia vymenoval Ďumina za svojho poradcu špecializujúceho sa na obranný priemysel. Kremeľ vtedy hovoril aj o jeho ďalších úlohách.

10:49 Poľská bezpečnostná služba začiatkom marca zatkla muža, ktorý sa údajne pokúšal presvedčiť nemenovaného Poliaka, aby pri ukrajinskej hranici fotografoval vojenské vozidlá smerujúce do susednej krajiny ako pomoc pri obrane proti ruskej invázii. Obžalovaný je 26-ročný Ukrajinec, ktorého úrady identifikovali ako Oleksandra D. Ak bude uznaný vinným, môže mu hroziť až osem rokov väzenia, napísala dnes agentúra Reuters.

10:44 Novovymenovaný ruský minister obrany Andrej Belousov zaslal telegram ruským silám na Ukrajine, aby im poďakoval za pokrok, ktorý dosiahli na bojisku. V stredu to oznámil oficiálny spravodajský portál ruskej armády Zvezda, informuje agentúra Reuters.

10:33 Švédska vláda v stredu oznámila, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 13 miliárd švédskych korún (približne 1,13 miliardy eur). Zo strany Štokholmu ide dosiaľ o najväčší balík vojenskej pomoci pre Kyjev, píše agentúra AP.

8:10 Ruská protivzdušná obrana dnes v skorých ranných hodinách zostrelila dva ukrajinské drony neďaleko mesta Armavir asi 350 kilometrov od Ruskom okupovaného polostrova Krym. Na sieti telegram to oznámil krasnodarský gubernátor Veniamin Kondratěv, podľa ktorého nie sú hlásené žiadne škody ani obete. V Armavire sa nachádza významná ruská radarová stanica, na ktorej sa Ukrajina v uplynulých týždňoch zamerala.

7:02 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron po utorkových vládnych konzultáciách v Brandenbursku demonštrovali jednotu v otázkach potreby hospodárskeho rastu EÚ a vojenskej pomoci Ukrajine. Píše o tom agentúra DPA. Nemecko a Francúzsko chcú reformami podporiť hospodársky rast v Európe a vyzývajú na viac inovácií, viac investícií, menej byrokracie a spravodlivejšie podmienky hospodárskej súťaže.

6:50 Prostredníctvom open source výskumu Mediazona, ruské nezávislé médium, spolu s BBC Russia potvrdili mená 54 185 ruských vojakov, ktorí boli zabití od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Litva sa oficiálne pripojila k iniciatíve ČR na nákup munície pre Ukrajinu

Ministri obrany členských krajín Európskej únie sa v utorok stretli v Bruseli na zasadnutí Rady pre zahraničné veci (FAC), zameranom najmä na podporu EÚ Ukrajine a tiež prístup k financiám pre obranný priemysel.

Témou rokovania bola aj česká muničná iniciatíva. "Musíme naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme včas reagovali na urgentné potreby Ukrajiny, čo je aj cieľom našej muničnej iniciatívy. Podporu by sme mali plánovať tak, aby ukrajinská armáda v budúcnosti nečelila kritickým nedostatkom," uviedla Černochová. Zástupcovia Litvy už predtým uviedli, že na iniciatívu Českej republiky ich krajina prispeje sumou 35 miliónov eur.

Česká republika sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie. Český premiér Petr Fiala v utorok uviedol, že do muničnej iniciatívy sa dosiaľ zapojilo 15 členských krajín EÚ a NATO, ktoré do nej prispeli celkovou čiastkou viac než 1,6 miliardy eur. Prvé dodávky munície môže podľa neho Ukrajina očakávať v nasledujúcich dňoch.

Biely dom naďalej nesúhlasí s používaním jeho zbraní na ciele v Rusku

Biely dom v utorok odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zrušenie obmedzení pre Kyjev, aby mohol útočiť na ruské územia aj so zbraňami dodávanými z USA. Informala o tom agentúra AFP.

"V tejto chvíli nedochádza k žiadnej zmene našej politiky. Nepodporujeme ani neumožňujeme použitie zbraní dodaných USA na údery na území Ruska," vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Kyjev nalieha na svojich západných partnerov, aby mu pomocou ich zbraní dlhého doletu umožnili zasahovať ciele v Rusku. Spojené štáty a Nemecko sú však proti tomu pre obavy, že by ich to mohlo zatiahnuť do priameho konfliktu s Moskvou.

Podľa Borella má Ukrajina právo použiť západné zbrane na ciele v Rusku

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok požiadal členské krajiny Únie, aby vyvážili obavy z eskalácie konfliktu s potrebou Ukrajiny brániť sa. Kyjev má podľa neho právo použiť západné zbrane na zasahovanie cieľov v Rusku.

Borrellove slová podporili na rokovaní niektorí ministri obrany, napríklad z Holandska a Estónska. Na prehodnotenie postoja Západu vyzval aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Poukázal pri tom na to, že ruská armáda ostreľuje Charkov zo svojho územia.

Stoltenberg v utorok povedal, že Severoatlantická aliancia a jej členovia by sa nestali súčasťou konfliktu na Ukrajine, ak by Kyjev použil zbrane od svojich západných spojencov proti cieľom na ruskom území, informovala agentúra Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin zas varoval, že ak by krajiny povolili Ukrajine použiť svoje zbrane na údery v Rusku, malo by to "vážne následky".

Viac o téme: VojnaBojeútokyMuníciaRuskoUSAUkrajinaLitvaČeská iniciatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu