Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Nepokoje pokračujú! Raketový útok poškodil obchodnú loď pri pobreží Jemenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/lorenprom)

DUBAJ - Britská bezpečnostná spoločnosť Ambrey hlási poškodenie obchodnej lode pri pobreží Jemenu v dôsledku raketového útoku. Plavidlo naberá vodu a je naklonené na jednu stranu. Informuje agentúra AFP a Reuters.

K incidentu došlo približne 54 námorných míľ juhozápadne od jemenského prístavu Hudajda, keď plavidlo zasiahli tri rakety. Ambrey meno lode a ani počet členov posádky neuviedla. Posádka vo volaní o pomoc uviedla, že bol poškodený nákladný priestor a loď naberá vodu. Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) v samostatnom vyhlásení oznámila, že dostala správu o incidente, ktorý sa stal asi 31 námorných míľ od Hudajdy.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Jemenskí húsíjski povstalci však od novembra opakovane podnikajú útoky na lode v Červenom mori, ktoré neskôr rozšírili aj do Indického oceánu, pripomína AFP. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Niektoré prepravné spoločnosti z dôvodu útokov húsíov presmerovali svoje lode na trasu okolo južnej Afriky. Vyhli sa tak Červenému moru, ktoré je dôležitou námornou trasou a prechádza tadiaľ približne 12 percent svetového obchodu.

Spojené štáty a Británie od januára v reakcii na tieto útoky podnikajú protiúdery na ciele húsíov v Jemene. Tieto útoky však povstalcov od ďalších útokov veľmi neodrádzajú. Húsíovia po nich navyše označili za svoje ciele aj americké a britské plavidlá a všetky lode mieriace do izraelských prístavov.

Plávajúce mólo pri Pásme Gazy je poškodené, musia ho opraviť

Armáda Spojených štátov bola nútená dočasne pozastaviť dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy po mori po tom, čo sa v dôsledku zlého počasia poškodila časť provizórneho móla umiestneného pri pobreží tejto palestínskej enklávy. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie Pentagónu.

Jeho hovorkyňa Sabrina Singhová na brífingu povedala, že v priebehu nasledujúcich dvoch dňoch mólo odtiahnuté do juhoizraelského mesta Ašdod, kde ho armáda opraví. Oprava potrvá "aspoň týždeň", potom bude potrebné mólo opäť ukotviť pri pobreží Pásma Gazy. Americká televízia NBC News predtým informovala, že rozbúrené more poškodilo prístupovú cestu pre kamióny, ktorou sa tieto po preložení nákladu z lodí dostávajú z móla na súš.  

Dočasné mólo v hodnote 320 miliónov dolárov kotviace pri pobreží Pásma Gazy vybudovala americká armáda, keďže samotná enkláva nemá dostatočne hlboký prístav pre väčšie nákladné lode. Jeho prevádzku sprevádzajú rôzne incidenty. Pri práci na móle utrpeli zranenia traja príslušníci americkej armády, jeden z nich vážne. Dodávky boli tiež pozastavené na dva dni minulý týždeň po tom, čo davy civilistov obkolesili nákladné autá prichádzajúce z móla, pričom bol zastrelený jeden Palestínčan. 

Ďalší incident sa stal v sobotu, keď rozbúrené more odtrhlo štyri zakotvené armádne člny, ktoré sa používali na prevoz paliet s pomocou z komerčných plavidiel na mólo. Dve plavidlá more odnieslo k pobrežiu Pásma Gazy, zvyšné uviazli na pobreží neďaleko izraelského Aškelonu. Hovorca Svetového potravinového programu OSN (WFP) podľa agentúry Reuters uviedol, že od spustenia prevádzky móla 17. mája z neho OSN prepravila pomoc na 137 nákladných autách, čo je ekvivalent 900 metrických ton. 

Americkí predstavitelia opakovane zdôraznili, že mólo nepostačuje na prísun pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy, preto treba otvoriť aj pozemné priechody. USA tiež plánujú pokračovať v zhadzovaní potravín do Pásma Gazy na padákoch.
 

Viac o téme: JemenObchodná loďRaketový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu