Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Výmena na čele ruského rezortu obrany podľa ISW dokazuje prípravy na dlhú vojnu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Navrhnutie doterajšieho prvého podpredsedu ruskej vlády, ekonóma Andreja Belousova na post ministra obrany nasvedčuje tomu, že prezident Vladimir Putin podniká kroky na mobilizáciu ruskej ekonomiky a zbrojného priemyslu pre vleklú vojnu na Ukrajine a budúcu konfrontáciu s NATO. Vo svojej poslednej analýze k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu to napísal americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Belousov na čele rezortu obrany nahradí Sergeja Šojgua, ktorý sa stane šéfom prezidentovej bezpečnostnej rady.

Kremeľ má v úmysle poveriť Belousovovou integráciou obranného priemyslu a odvetví napojených na ruský bezpečnostný aparát so širšou domácou ekonomikou, uvádza ISW. Tak to vidí aj niekoľko rôznych zdrojov oboznámených s dianím na špičke ruskej moci. Putin si podľa nich robí veľké starosti kvôli korupcii a sprenevere peňazí v ruskej armáde, konfliktom medzi armádou a zástupcami zbrojného priemyslu a neefektivite ministerstva obrany ako celku.

archívne video

Tlačová konferencia iniciatívy Munícia pre Ukrajinu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nemenovaný vládny činiteľ opozičnému ruskému serveru Važnyje istorii povedal, že Belousov v novej funkcii bude pracovať na tom, aby ekonomiku orientoval na "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, a vyťažil technologické maximum z obranného priemyslu.

Podľa ISW Belousove skúsenosti z rôznych ekonomických postov aj jeho podiel na rôznych projektoch pre inovácie a vývoj dronov v rámci zbrojného priemyslu znamenajú pre vedenie aparátu ministerstva obrany dobrú správu. Rezort pod Šojguovým vedením čelil obvineniam z korupcie na vysokých miestach a byrokratickej ťažkopádnosti a bol neustále pod paľbou kritiky ruských vojenských komentátorov.

Belousov má povesť efektívneho technokrata a podľa dobre informovaných zdrojov má pozitívne vzťahy s Putinom. Jeho dôraz na technologické inovácie a zvýšenie produkcie ruských zbrojárskych firiem, a to najmä dronov, bude pre ruské vojnové úsilie mimoriadne prínosný, pretože Kremeľ v poslednom čase musel počítať s medzerami medzi výrobou dronov a skutočnou situáciou na bojisku, píše ISW.

Ruskojazyčná BBC tvdí, že môže ísť o dlhý boj

Vlani v januári Belousov oznámil, že Rusko dokončilo projekt pre bezpilotné systémy, v rámci ktorého bolo vyčlenených 696 miliárd rubľov s cieľom vyrobiť ich do roku 2030 každý rok 32-tisíc. "Putin má zrejme v úmysle využiť Belousove skúsenosti z vlády, aby prepojil federálnu ekonomickú politiku s agendou ministerstva obrany, a plne tak mobilizoval ruský obranný priemysel vo väčšom meradle a na dlhší čas a integroval ho s domácou hospodárskou politikou. Takto vzniknú podmienky pre komplexnejšiu hospodársku mobilizáciu, čo svedčí o tom, že Kremeľ pokračuje v prípravách na zdĺhavú vojnu na Ukrajine," píše ISW.

Taktiež ruskojazyčná služba stanice BBC vo svojom komentári predpokladá, že zmeny znamenajú Putinovu prípravu na dlhý boj a šéf Kremľa mierovú budúcnosť neplánuje. "Keď sa ekonomika krajiny presúva na vojenské koľaje, keď sa obranný priemysel stáva hlavným faktorom... môže byť voľba Andreja Belousova za nového ministra obrany logickým krokom. To nám hovorí, že vojna bude trvať dlho," myslí si BBC.

Agentúra Reuters označuje návrh civilného ekonóma na post ministra obrany za snahu pripraviť Rusko na ekonomickú vojnu lepším využitím obranného rozpočtu a s pomocou inovácií dosiahnuť víťazstvo v ťažení na Ukrajine. Táto zmena bude pravdepodobne vnímaná ako Putinov pokus podrobiť výdavky na obranu väčšej kontrole a zabezpečiť efektívne vynakladanie peňazí po tom, čo úrady obvinili Šojguovho spojenca a námestníka Timura Ivanova z prijímania úplatkov, píše Reuters.

K preloženiu Šojgua do čela bezpečnostnej rady, najvyššieho prezidentovho poradného orgánu, analytici z ISW uvádzajú, že zodpovedá Putinovej zvyklosti presúvať kľúčových činiteľov do okrajových úloh v rámci bezpečnostného aparátu namiesto toho, aby ich jednoducho odvolal. Takáto zmena bude pre Šojgua menej ponižujúca, podotýka ISW.

Analytik a profesor na Chicagskej univerzite Konstantin Sonin na sieti X poznamenal, že zmeny ilustrujú myslenie Kremľa. "Veci nejdú podľa Putinovho plánu, ale bude donekonečna striedať tú istú malú skupinu lojálnych. Putin sa vždy bál priviesť nových ľudí na vysoké pozície," myslí si Sonin. Ruský líder oznámil plánované zmeny na čele rezortu obrany a bezpečnostnej rady, ostatní ministri alebo šéfovia tajných služieb zostávajú.

Čo bude ďalej robiť doterajší šéf bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, ktorý je označovaný za mocného Putinovho spojenca a zástancov tvrdej línie, zatiaľ nie je jasné. Niektorí analytici sa domnievajú, že pre neho Kremeľ vytvorí niečo nové. Mohol by byť vymenovaný za šéfa prezidentskej administratívy alebo by preneho mohol byť vytvorený úplne nový post - šéf konglomerátu spravodajských služieb alebo niečo podobné, povedal denníku Novaja gazeta politológ Fjodor Krašeninnikov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinSergej ŠojguAndrej Belousov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu