PARÍŽ - V reštaurácii v Saint-Tropez dal hosť čašníkovi prepitné 500 eur. Čašník však chcel viac a preto prenasledoval hosťa na parkovisko. Požadoval od neho aspoň 1000 eur.
Bohatý Talian jedol v prestížnej reštaurácii v očarujúcom prímorskom letovisku Saint-Tropez na Francúzskej riviére. Nakoniec dal čašníkovi sprepitné 500 eur. Čašníkovi to ale nestačilo. Sledoval hosťa na parkovisko a požiadal muža, aby mu dal ďalších 500 eur, aby dosiahol „minimálnu hranicu“ 1 000 eur sprepitného, ako informovali miestne noviny „Nice Matin“. To zodpovedá približne 20 percentám z fakturovanej sumy.
archívne video
Myslel si, že bol veľkorysý
Hosť sa nahneval a povedal francúzskemu priateľovi, že už nikdy nenavštívi Saint-Tropez. "Myslel si, že je štedrý, keď nechal 500 eur, namiesto toho dostal pokarhanie," cituje priateľa.
Nielen nároky na sprepitné sú v rekreačnom stredisku sú vysoké. Ďalší turisti denníku povedali, že niektoré reštaurácie požadujú minimálny obrat 1 500 eur na osobu, zatiaľ čo v iných oblastiach Azúrového pobrežia sa očakáva, že stravníci minú minimálne 10 000 eur.
Starostke mesta Saint Tropez Sylvii Siriovej sa praktiky v reštauráciách nepáčia. Preto na konci letnej sezóny svolala stretnutie s majiteľmi reštaurácií. Požaduje od nich, aby takéto praktiky ukončili a privítali zákazníkov dôstojnejším spôsobom. O povinnosti minimálnej útraty hosťa povedala: "Je to praktika podobná vydieraniu."