BRUSEL - Nemocnica v západnom Belgicku presvedčila svojou kvalitou jedál tých najpovolanejších. Získala uznanie prestížneho francúzskeho sprievodcu reštauráciami, informovala agentúra Reuters. Pre lepšie predstavu prinášame porovnanie s tým naším slovenským, podávaným v nemocničných zariadeniach.
Nemocnica AZ Groeninge v meste Kortrijk sa stala prvým zdravotníckym zariadením v krajinách Beneluxu, ktoré získalo oficiálne uznanie Gault & Millau za kvalitu jedla, ktoré podáva svojim pacientom. Generálny riaditeľ Gault & Millau pre Belgicko, Holandsko a Luxembursko Marc Declerck uviedol, že sprievodca už viac ako desať rokov spolupracuje so zdravotníckymi zariadeniami a domovmi dôchodcov na stravovanie zamestnancov a obyvateľov.
archívne video
Nemocnica si prizvala odborníkov z gastronomického sprievodcu, aby skontrolovali ich stravu a ponúkli rady na zlepšenie, najmä pokiaľ ide o ryby, omáčky a porcie zemiakov. Tí následne skonštatovali, že jedlo v nemocnici je na vysokej úrovni, a Declerck vyhlásil, že by niektoré z ich pokrmov rád servíroval aj u seba doma. Všeobecnou radou podľa neho je pracovať s dobrými surovinami a držať sa jednoduchých receptov. "Ľudia nechcú nevyhnutne príliš zložité veci. Nech je to zdravé, nech je to chutné.. 2000. Snažte sa pre nich variť tak, akoby ste varili pre seba," povedal. Jedlá pripravené pre pacientov sa v skutočnosti neobjavia vo výročnom sprievodcovi reštaurácií, ale pre rok 2023 dostali oficiálny certifikát spoločnosti Gault & Millau.
Pre porovnanie vám ponúkame obľúbený profil na sociálnej sieti a fotogalériu nemocničného jedla, ktoré je podavané v slovenských nemocniciach.