Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Sarkozy podporuje Blaira ako možného šéfa EÚ

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

PARÍŽ - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy podporuje kandidatúru bývalého britského premiéra Tonyho Blaira na post predsedu Európskej rady. Nová funkcia má vzniknúť na základe Lisabonskej zmluvy, ktorú európski lídri podpísali v decembri.

„Tony Blair je v situácii, ktorá ho spája s budúcnosťou európskych inštitúcii,“ napísal v piatok pre denník Le Monde bývalý francúzsky premiér Jean-Pierre Raffarin len niekoľko hodín pred začiatkom zasadnutia národnej rady vládnej strany UMP (Únia pre národné hnutie), ktoré sa má venovať európskej politike. Tony Blair sa má pred poslancami a senátormi strany vyjadriť na tému európskej integrácie.

Raffarin zároveň zdôraznil, že kríza medzi Veľkou Britániou a Francúzskom pre irackú vojnu je už prekonaná a Blairova proamerická pozícia by nemala byť prekážkou na ceste k postu predsedu EÚ. „Okrem dôležitej otázky Iraku, ktorá nás rozdeľuje, zdieľame s Blairom analýzu o rizikách pre svet a nevyhnutnosti nájsť zodpovedajúce odpovede na atlantickej aj európskej úrovni,“ vysvetľuje Raffarin postoj UMP. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy už v októbri vyhlásil že Blair je „najeurópskejší zo všetkých Angličanov a je preto dosť normálne, že o ňom uvažujeme.“

V prípade, že Blair získa podporu a prekoná odpor časti európskych štátov, ktoré vinia Veľkú Britániu za neúspech prvých kôl rokovaní o európskom rozpočte na obdobie 2007-2013, neschopnosť Londýna prijať prvú európsku ústavu a neochotu vstúpiť do eurozóny a do schengenskej zóny, začiatkom roka 2009 sa na dva a pol roka stane historicky prvým šéfom EÚ.

Blair však bude mať silným protikandidátov v osobe luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera, dánskeho šéfa vlády Andersa Rasmussena či bývalého poľského prezidenta Alexandra Kwasniewskeho.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu