Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

47 baskických separatistov poputuje do chládku

Militantná skupina má veľa priaznivcov.
Militantná skupina má veľa priaznivcov. (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky protiteroristický súd v stredu obvinil 47 členov baskických separatistických skupín z prepojenia na militantnú organizáciu ETA a odsúdili ich na pobyt vo väzení v rozsahu 2 až 24 rokov.

Najväčší súd vôbec týkajúci sa vzťahov s organizáciou ETA trval od novembra 2006 do marca tohto roka. 47 odsúdených patrí k rôznym skupinám, ktoré sa zasadzujú za nezávislosť severošpanielskeho baskického regiónu. Podľa prokurátorov skupiny udržiavali kontakty so separatistami a za posledné štyri desaťročia sú v rámci svojho boja za autonómne Baskicko zodpovední za 819 obetí v Španielsku.

Prokurátori sa domnievajú, že ETA by bola bez ich pomoci odsúdená na zánik. Spolu boli členovia baskických separatistických skupín odsúdení na viac než 500 rokov väzenia za vedenie, členstvo alebo kolaboráciu s "teroristickou organizáciou," informoval hlavná sudkyňa Angela Murillová.

Vláda socialistického premiéra Josého Luisa Rodrígueza Zapatera prijala proti organizácii ETA sériu tvrdých opatrení. Zapatero ukončil mierové rokovania so separatistickou organizáciou po bombovom útoku na madridskom letisku v decembri 2006, ktorý si vyžiadal dva ľudské životy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu