Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Spevák Midnight Oil sa stal ministrom

Spevák skupiny Midnight Oil Peter Garrett
Spevák skupiny Midnight Oil Peter Garrett

CANBERRA/SYDNEY - Vicepremiérkou austrálskej vlády bude po prvýkrát v histórii krajiny žena. Stane sa ňou podpredsedníčka stredoľavej Labouristickej strany Julia Gillardová, ktorá bude zároveň riadiť aj ministerstvo pre hospodárske vzťahy.

Vo štvrtok to v Canberre oznámil novozvolený austrálsky premiér a predseda labouristov Kevin Rudd. Členovia vlády by sa mali podľa neho ujať funkcií už v pondelok.

Spomedzi ďalších nominácií domáce médiá najviac zaujalo udelenie postu ministra životného prostredia spevákovi svetoznámej rockovej skupiny Midnight Oil a dlhoročnému ekologickému aktivistovi Petrovi Garrettovi.

Labouristi zvíťazili drvivou väčšinou v sobotňajších parlamentných voľbách a takmer po 12 rokoch pri moci tak zosadili konzervatívnu vládu Johna Howarda. Rudd už v predvolebnej kampani sľúbil, že stiahne vojakov z Iraku. K moci ho podľa politológov vyniesla okrem tohto sľubu aj vlna nespokojnosti s expremiérom Howardom vyvolaná novelizáciou pracovnej legislatívy z dielne jeho strany, ako aj jeho postoje ku klimatickým zmenám.

Nový premiér, bývalý diplomat, prisľúbil okamžite zrušiť Howardove zákony v oblasti pracovného práva a urýchlene ratifikovať Kjótsky protokol.

Najväčší hit Midnight Oil - Beds are Burning

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu