Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

USA stiahli KĽDR zo zoznamu podporovateľov terorizmu

SOUL - Spojené štáty sa rozhodli vyradiť Severnú Kóreu zo svojho zoznamu krajín, ktoré podporujú terorizmus. Washington tiež zruší sankcie voči KĽDR. V pondelok o tom informovalo severokórejské ministerstvo zahraničia.

USA sa tak rozhodli po víkendovom stretnutí severokórejských predstaviteľov s hlavným americkým vyjednávačom Christopherom Hillom v Ženeve. Vyškrtnutie zo zoznamu a zrušenie sankcií je súčasťou politických a ekonomických výhod pre KĽDR výmenou za zastavenie severokórejského jadrového programu.

Po stretnutí v Ženeve Hill vyhlásil, že Severná Kórea súhlasila s úplným zverejnením svojho jadrového programu a s jeho odstavením do konca tohto roka. Cieľom rokovaní bolo dosiahnutie dohody o priebehu denuklearizácie Severnej Kórey. Na základe prelomovej dohody, ktorú sa podarilo uzavrieť na šesťstranných rokovaniach vo februári, už Pchjongjang odstavil jadrový reaktor v Jongbjone.

Na šesťstranných rokovaniach, ktoré budú pokračovať koncom tohto mesiaca, participuje okrem Washingtonu a Pchjongjangu aj Moskva, Tokio, Soul a Peking.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu