Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Požiar na Cypre sa vymkol spod kontroly

Muž v dedine Saittas pri Limassole sa snaží uhasiť oheň, ktorý preniká smerom k obytným štvrtiam.
Muž v dedine Saittas pri Limassole sa snaží uhasiť oheň, ktorý preniká smerom k obytným štvrtiam. (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyprus požiadal neďaleký Izrael a Taliansko o pomoc v boji proti obrovskému požiaru v pohorí Tróodos, ktorý sa vymkol spod kontroly.

Stovky hasičov a dobrovoľníkov civilnej obrany sa snažia zastaviť oheň, ktorý už zničil víkendové usadlosti a ohrozuje dediny a lesnú zver. Najohrozenejšie sú dediny nachádzajúce sa v pohorí, odkiaľ evakuovali obyvateľov, ako aj deti z letných táborov.

Cyperský minister poľnohospodárstva Fotis Fotiou uviedol, že vláda požiadala o zahraničnú pomoc a v neskorších hodinách na Cypre očakávajú dve talianske lietadlá pre boj s ohňom. Letecká podpora z Izraela má prísť do soboty. "Je to veľký požiar, všetko je to zložité a treba sa modliť, aby to dobre dopadlo," povedal Fotiou novinárom.

Dym z požiaru bolo možné vidieť z hlavného mesta Nikózia vzdialeného asi 80 kilometrov. Hasiť pomáhajú štyri vrtuľníky, vrátane dvoch z britských základní na ostrove. Teploty v hlavnom meste v piatok stále prevyšovali 40 stupňov Celzia. V priebehu týždňa v dôsledku horúčav na Cypre zomreli traja ľudia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu