Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Bush priznáva: Už sme vyčerpaní z irackej vojny

George W. Bush
George W. Bush

FORT IRWIN - Prezident George W. Bush v stredu pripustil, že Američania sú už vyčerpaní z irackej vojny, a zároveň bránil svoje rozhodnutie poslať ďalších vojakov do Iraku.

Desiatky vojakov v maskovacích uniformách ticho sedeli pri stoloch s obedom - niektorí v spoločnosti rodinných príslušníkov - keď sa im prihovoril Bush počas svojej návštevy na odľahlej základni Fort Irwin v kalifornskej púšti, kde iracko-americkí herci školia vojakov, aby rozumeli kultúrnym rozdielom v Iraku. "Je to surová vojna," povedal Bush tlmeným, stiesneným hlasom. "Americký ľud je už z tejto vojny vyčerpaný," dodal.

Z Bushových vyjadrení bolo cítiť, že si uvedomuje nepopulárnosť vojny, v ktorej prišlo o život vyše 3200 amerických vojakov. Prezident sa napriek tomu snaží presvedčiť demokratmi vedený Kongres, aby schválil približne 100 miliárd dolárov na financovanie vojen v Iraku a Afganistane, pričom neuvádza žiaden časový plán pre stiahnutie vojsk.

Bush bránil svoje rozhodnutie vyslať do Iraku ďalších 30.000 vojakov tým, že chce priniesť stabilitu Bagdadu a vyhnúť sa šíreniu konfliktu v regióne, ktorý by mohol ohrozovať amerického spojenca Izrael. "Musel som sa rozhodnúť," bránil sa Bush. Pred svojím príhovorom si prezident prezrel základňu, ktorej súčasťou je aj 12 imitovaných irackých dedín, kde Američania irackého pôvodu učia amerických vojakov chápať irackú kultúru.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý minulý týždeň zverejnil časopis Newsweek, 57 percent Američanov podporuje plán demokratov začať so sťahovaním vojakov a 36 percent ho odmieta.

Chceš sa stať súčasťou tímu Bleskoviek? >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu