SYDNEY - Ak ste závislí na čokoláde a neviete si bez nej predstaviť ani jeden deň, potom pre vás nemáme dobrú správu. Svet sa totiž údajne ocitá na pokraji čokoládovej krízy. Podľa odborníkov za to môže politická nestabilita v regiónoch, kde sa pestujú kakaové bôby a stúpajúci dopyt po nich v rozvojových krajinách.
Profesor David Host z fakulty poľnohospodárstva a životného prostredia Univerzity v Sydney tvrdí, že poľnohospodárske metódy, ktoré sa používajú pri pestovaní kakaových bôbov, sú zastaralé a potrebujú nutnú modernizáciu.
Varuje tiež, že globálna produkcia kakaa sa musí do roku 2020 zvýšiť minimálne o štvrtinu. Inak nebude schopná reagovať na dopyt v Číne a ďalších rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomikách.
Problematickým faktorom taktiež môže byť to, že kakaové bôby sa častokrát pestujú v nestabilných regiónoch, kde poľnohospodári zápasia s veľkými problémami. Tie začínajú už pri produkcii a zákonite sa tak premietajú do ďalších fáz spracovania bôbov, informoval server tn.cz.
Kakao sa vyrába z plodov tropického stromu Theobroma Cacao, čo v doslovnom preklade znamená "jedlo bohov".