Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Vojna na spadnutie: Irán má jadrovú zbraň, Izrael hrozí útokom!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Izraelský prezident Šimon Peres uviedol, že útok na Irán je čím ďalej pravdepodobnejší. "Spravodajské agentúry rôznych krajín, ktoré na Irán dozerajú, sa obávajú a tlačia na svoje vlády, aby varovali, že Irán je pripravený získať jadrovú zbraň," povedal Peres.

"Musíme sa obrátiť na tieto krajiny a uistiť sa, že dodržia svoje záväzky. To sa musí urobiť a máme dlhý zoznam možností, ako to dosiahnuť," dodal.

Denník Haaretz v stredu informoval, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Ehud Barak žiadali od svojej vlády podporu pre útok na Irán. Podľa denníka sa ešte o útoku nerozhodlo. Dôležitú úlohu bude mať správa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o iránskom jadrovom programe, ktorá má byť vydaná 8. novembra.

Izraelská tajná služba má údajne k dispozícii informácie o tom, že Teherán vytváral modely bojovej jadrovej hlavice. Izrael a západné krajiny sa obávajú, že Irán stavia jadrovú bombu. Denník uviedol, že Spojené štáty sa neúspešne pokúsili od Izraela získať sľub, že s nimi prípadný útok bude konzultovať.

Podľa AFP sa správa MAAE zameria na snahu Iránu dať do hlavíc štiepny materiál a vytvoriť rakety, ktoré ho donesú k cieľu. Irán v nedeľu vyhlásil, že správa MAAE je založená na falošných tvrdeniach.

"Verím, že tieto dokumenty nie sú pravdivé. Ale ak na tom trvajú, mali by to zverejniť. Je lepšie čeliť nebezpečenstvu raz ako stále," povedal iránsky minister zahraničia Ali Akbar Salah. "Iránsky jadrový problém nie je technický alebo právny, ale politický. Keby s ním MAAE zaobchádzala ako s čisto technickým alebo právnym problémom, tak by sme povedali, že celá vec je pravdivá," dodal.

Podľa Iránu je jeho jadrový program len na výrobu energie a pre lekárske účely. Izrael v stredu odpálil skúšobnú balistickú raketu. Vojenský rozhlas informoval, že cieľom testu bolo "vyskúšať pohonný systém".

Sám Izrael patrí medzi štáty, ktoré majú vo výzbroji jadrové zbrane. Izraelská vláda ich vlastníctvo nikdy nepriznala, ani nepoprela.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes varoval, že akýkoľvek štát, ktorý by vykonal vojenský útok na Irán, by sa dopustil "veľmi vážnej chyby". Takýto útok "by mohol priniesť veľmi nepredvídateľné výsledky... vojenské intervencie prinášajú iba veľký počet obetí," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve pre agentúru Interfax.

Ako dodal, izraelský útok na Irán "nie je nemožný". Šéf ruskej diplomacie vyzval Izrael i Irán, aby svoje nezhody riešili diplomatickou cestou. Zvlášť apeloval na Teherán, aby spolupracoval s medzinárodným spoločenstvom v súvislosti s inšpekciami v jeho jadrovom priemysle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu