Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Poisťovňa mu odmietla preplatiť pád z rebríka, ďalší susede požičal peniaze: Nádej na spravodlivosť stále žije

Dobrý deň. Pred dva a pol rokom som požičala mojej susede 1500 Eur. Bola to taká kamarátska pôžička v hotovosti, nechcela som ani žiadne úroky. Dohodli sme sa, že mi peniaze vráti do mesiaca. Peniaze mi nevrátila, nemám žiadny doklad o tom, že som jej peniaze požičala a suseda tvrdí, že si to celé vymýšľam. Je nejaká možnosť, aby mi peniaze boli vrátené? Ďakujem.

Dobrý deň, k tomu, aby ste mohli podať na súd žalobu o zaplatenie z titulu vrátenia pôžičky a aby mohla byť táto žaloba úspešná, budete potrebovať na preukázanie svojich tvrdení podporné dôkazy. Pokiaľ žiadne dôkazy nemáte, je takmer isté, že Vaša suseda na súde uvedie, že peniaze si nikdy nepožičala a vy spor prehráte a budete musieť platiť trovy konania. Zároveň upozorňujeme, že ak by ste sa rozhodli situáciu riešiť súdnou cestou, nárok za o niekoľko mesiacov premlčí vo všeobecnej premlčacej lehote 3 roky.

Chcem Vás požiadať o radu. Platil som si úrazové poistenie v jednej poisťovni. Mal som úraz na rebríku. Poisťovňa mi ale zamietla poistné plnenie a podľa ich stanoviska nárok nevznikol. Ako sa môžem brániť a kde sa môžem domáhať spravodlivého vyriešenia tejto veci?

Dobrý deň, pred podaním žaloby sa môžete obrátiť na Národnú banku Slovenska, ktorá vykonáva dohľad nad poisťovňami a poistnú udalosť ako nezávislý subjekt prešetrí. Pokiaľ NBS vydá stanovisko vo Váš prospech, môžete stanovisko použiť v súdnom konaní v ktorom sa budete domáhať zaplatenia poistného ako podporný argument. Národná banka Slovenska totiž nemôže poisťovňu zaviazať úhradou tejto čiastky, musí tak urobiť výlučne súd.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu