Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Vytvorili otvárací ceremoniál olympiády: Vyhrážky smrťou! Francúzska polícia zatýkala za kyberšikanu

Jedným z vrcholov bola scéna symbolizujúca boha hojnosti Dionýza. Zobraziť galériu (2)
Jedným z vrcholov bola scéna symbolizujúca boha hojnosti Dionýza. (Zdroj: Youtube/screenshot)

PARÍŽ - Francúzska polícia tento týždeň zadržala sedem ľudí pre podozrenie z kyberšikany zameranej na tvorcov otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži Thomasa Jollyho. Ich nenávisť šírená po internete smerovala aj proti viacerým umelcom, ktorí sa šou na Seine zúčastnili, oznámil vo štvrtok agentúre AFP policajný zdroj.

"Je to prvá vlna zatýkania a budú ďalšie, vyšetrovatelia to dotiahnu do konca," uviedol zdroj. Medzi zadržanými v Paríži a na juhu Francúzska je šesť mužov od 22 do 79 rokov a 57-ročná žena. Podľa zistení stanice France Info bol jeden zo zadržaných náhradníkom na kandidátke krajne pravicovej strany Znovudobytie! Reconquête!) v posledných parlamentných voľbách.

archívne video

Prípravy moderátorských špičiek STVR na olympiádu: Ako športujeme my! Merčiak vás prekvapí (Zdroj: STVR)

Vyhrážanie smrťou

Všetkých sedem má byť obvinených z vyhrážania smrťou, ťažkých urážok na základe sexuálnej a náboženskej orientácie a z kybernetického obťažovania Jollyho. Útoky proti umelcom boli podľa policajného zdroja "veľmi koordinované, dobre pripravené a technicky prepracované". Niekoľko vyšetrovaných používalo virtuálne telefónne čísla a internetové VPN pripojenie umožňujúce šifrovanú komunikáciu.

Paríž hostil olympijské hry od 26. júla do 11. augusta. Otváracieho ceremoniálu sa zúčastnili desiatky umelcov a slávnych osobností, jedným z vrcholov bola scéna symbolizujúca boha hojnosti Dionýza s ktorým tancovalo niekoľko drag queen. Časť konzervatívnych politikov či predstaviteľov cirkvi scénu mylne považovalo za ironickú podobu poslednej večere Pána, čo vyvolalo prudkú diskusiu i početné urážky. Tvorca ceremoniálu Jolly sa kvôli vyhrážkam a urážkam obrátil na políciu. Tá 31. júla začala vyšetrovanie. Kyberšikane čelila tiež feministka a lesbická hrdinka olympijskej scény DJ Barbara Butch.

Viac o téme: OlympiádaŠportVyšetrovanieKyberšikanaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu