Štvrtok12. september 2024, meniny má Mária, Mia, zajtra Ctibor, Tobiáš, Tobias

Rast inflácie v eurozóne sa v júli zrýchlil na 2,6 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUXEMBURG - Rast inflácie v eurozóne sa v júli podľa očakávania zrýchlil na 2,6 % z 2,5 % v júni. Ukázali to v utorok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré potvrdili predbežný odhad z konca júla.

archívne video

Ku koncu roka by mala inflácia klesnúť ku 2 percentám, tvrdé guvernér Peter Kažimír (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pred rokom, v júli 2023, bola medziročná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, výrazne vyššia, na úrovni 5,3 %.V celej Európskej únii (EÚ) sa medziročná miera inflácie v júli 2024 zvýšila na 2,8 % z 2,6 % v júni, ale klesla zo 6,1 % v júli minulého roka.Spomedzi štátov EÚ, ktorých údaje za júl mal Eurostat k dispozícii, najnižšie medziročné miery inflácie zaznamenali Fínsko (0,5 %), Lotyšsko (0,8 %) a Dánsko (1 %) a najvyššie mali Rumunsko (5,8 %), Belgicko (5,4 %) a Maďarsko (4,1 %). V porovnaní s júnom 2024 medziročná inflácia klesla v deviatich členských štátoch bloku, zostala stabilná v štyroch a vzrástla v štrnástich.

V júli 2024 k ročnej miere inflácie v eurozóne najviac prispeli služby (1,82 percentuálneho bodu, p. b.), po ktorých nasledovali potraviny, alkohol a tabak (0,45 p. b.), priemyselné tovary bez energií (0,19 p. b.) a energie (0,12 p. b.).V medzimesačnom porovnaní zostali spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli na júnovej úrovni a v celej EÚ vzrástli o 0,1 %.Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, sa v eurozóne v júli zvýšila medziročne o 2,9 %, ale medzimesačne klesla o 0,2 %.

Viac o téme: RastInfláciaZrýchlenieEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu