Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Dobrá správa, ďalšia banka zlacnila hypotéky! Dotkne sa obľúbených fixácií

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V auguste zlacnila hypotéky už tretia banka. Po Tatra banke a Prima banke oznámila pokles úrokových sadzieb hypoték aj ČSOB. Dotkne sa najžiadanejších fixácií a zmeny nastanú už od štvrtka (22. 8.).

archívne video

Minimálna mzda by mala byť na úrovni 60 % priemernej mzdy (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

ČSOB tento rok oznámila už druhú úpravu úrokových sadzieb hypoték. Ako informuje portál Finančný kompas, ČSOB pristúpila k zmene úrokových sadzieb pri fixácii na 1 rok o 0,40 %, pri fixáciách na 3 a 4 roky o 0,10 % a pri fixácií na 5 rokov o 0,20 %. Ostatné fixácie zostávajú bez zmeny. Zmeny vstúpia do platnosti už od štvrtka (22. 8.).

  • Fix 1 úrok od 4,99%, predtým od 5,39%,
  • Fix 3 úrok od 4,19%, predtým od 4,29%,
  • Fix 4 úrok od 4,19%, predtým od 4,29%,
  • Fix 5 úrok od 4,29%, predtým od 4,49%,
  • Fix 10 úrok od 4,69%, predtým od 4,69%,
  • Fix 15 úrok od 4,79%, predtým od 4,79%,
  • Fix 20  úrok od 4,89%, predtým od 4,89%.

„Úpravy úrokových sadzieb sa dotkli aj banky, ktorá svojim podielom predstavuje štvorku medzi splácanými úvermi na bývanie. Zmeny nie sú výrazné, dôležité však je, že pripomínajú začiatok konkurenčného boja medzi bankami. Ten slovenský klient potrebuje, keďže na trh prichádzajú správy o odrazení sa cien nehnuteľností z ich dna, čo negatívne vplýva na ďalšiu cenotvorbu a môže dôjsť do stavu, že úroky síce poklesnú, no realitné kancelárie začnú ceny neadekvátne zvyšovať,“ uviedol pre tvnoviny.sk výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš. 

Či sa podobne zachovajú aj ostatné banky, je nateraz otázne. Podľa riaditeľky pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Evy Šablovej sa výraznejšie môžu začať prejavovať skôr menšie banky, ktoré budú chcieť zabojovať o trhový podiel a prilákať záujemcov o hypotéku. Podľa nej nie je vylúčené, že sa v blízkej dobe dočkáme aj úrokov tesne pod štyri percentá. Dobiš to ale považuje za málo pravdepodobné.

Viac o téme: úrokové sadzbyHypotékyČSOB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu