Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Európska centrálna banka bude možno musieť pristúpiť v septembri k ďalšej redukcii úrokov

Olli Rehn Zobraziť galériu (2)
Olli Rehn (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Je možné, že vzhľadom na pretrvávajúce problémy ekonomiky eurozóny bude Európska centrálna banka (ECB) musieť znížiť úrokové sadzby aj na najbližšom zasadnutí v septembri. Povedal to začiatkom tohto týždňa v USA guvernér fínskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Olli Rehn. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB bola jednou z prvých kľúčových centrálnych bánk, ktoré v júni znížili úrokové sadzby, v júli ich však ponechala nezmenené. Navyše, nedala najavo nič, čím by naznačila, čo plánuje urobiť na septembrovom zasadnutí. Medzitým však boli zverejnené nové ekonomické dáta a Rehn je jedným z prvých členov Rady guvernérov, ktorí naznačili, ako by mal budúci kurz ECB vyzerať.

Sídlo ECB
Zobraziť galériu (2)
Sídlo ECB  (Zdroj: TASR/DPA)

"Nedávne zvýšenie rizík, čo sa týka ekonomického vývoja v eurozóne, posilnilo dôvody na zníženie úrokových sadzieb na septembrovom zasadnutí. Podmienkou však je, aby proces dezinflácie bol na dobrej ceste," povedal Rehn v pondelok (19. 8.) v prejave pred zástupcami Euro-americkej obchodnej komory v New Yorku.

Trhy predpokladajú, že ECB v septembri zníži depozitnú sadzbu o 25 bázických bodov na 3,5 %, pričom pravdepodobnosť takéhoto vývoja stanovili na 90 %. Zároveň odhadujú, že banka by k ďalšiemu zníženiu sadzby mohla pristúpiť do konca roka ešte raz.

Viac o téme: EkonomikaRedukciaúrokové sadzbyOlli RehnECB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu