Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Počet automobilov s elektrickým pohonom na celom svete prudko rastie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STUTTGART - Počet automobilov s elektrickým pohonom na celom svete naďalej rýchlo rastie. Na konci roka 2023 ich bolo približne 42 miliónov, o 50 % viac ako rok predtým, oznámilo v nedeľu Centrum pre výskum solárnej energie a vodíka (ZSW).

Štatistika zahŕňa nielen čisto elektrické vozidlá, ale aj plug-in hybridy a elektromobily s predlžovačom dojazdu, pri ktorých sa často používa malý spaľovací motor. Podľa ZSW pripadalo na Čínu viac ako 23,4 milióna elektrifikovaných vozidiel, teda viac ako polovica celosvetového stavu. Na druhom mieste sú Spojené štáty, ktoré s počtom 4,8 milióna vozidiel výrazne zaostali. Nasledujú Nemecko (2,3 milióna), Francúzsko (1,6 milióna) a Spojené kráľovstvo (1,5 milióna).

Počet automobilov s elektrickým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dominantné postavenie Číny sa v krátkom čase pravdepodobne veľmi nezmení, keďže rast tam v porovnaní s minulým rokom dosiahol 60 %, čo je výrazne rýchlejšie tempo v porovnaní s inými veľkými trhmi.

Na dosiahnutie nemeckých cieľov v oblasti elektromobility potrebuje trh nové impulzy, uviedol zástupca ZSW Andreas Püttner. Iniciatívu nemeckej vlády na zvýšenie podpory firemných elektromobilov označil za prvý správny krok, po ktorom by mali nasledovať ďalšie, ako napríklad zrušenie daňových zvýhodnení dieselových áut.

Viac o téme: NárastAutomobilový priemyselElektromobilyElektrický pohon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu