Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Biden po atentáte na Trumpa pritvrdil rétoriku: Obvinil ho z klamstiev o ekonomike a rase

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Erin Schaff/The New York Times)

LAS VEGAS - Americký prezident Joe Biden vo svojom prvom politickom prejave od sobotňajšieho zastrelenia bývalého šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa atentátnikom kritizoval republikánskeho politika a jeho vyzývateľa v tohtoročných voľbách. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters. Podľa denníka The Guardian Biden pritvrdil po tom, ako predtým zmiernil svoju rétoriku. Na zjazde NAACP, združenia obhajujúceho práva černochov, Trumpovi vyčítal napríklad jeho výroky o pracovných miestach pre černochov.

Biden povedal, že je vďačný za to, že Trump nebol pri atentáte vážne zranený, ale ostro ho kritizoval za rôzne veci vrátane jeho prístupu k ekonomike počas pandémie kovu, píše agentúra Reuters. „Zopakujem to, pretože Trump o tom klame  - nezamestnanosť černochov dosiahla za Bidena a (viceprezidentky Kamaly) Harrisovej rekordne nízke hodnoty,“ povedal súčasný šéf Bieleho domu v Las Vegas.

Podľa denníka The Guardian slovne zaútočil na svojho politického rivala za jeho poznámku o „čiernych pracovných miestach“, čím reagoval na Trumpovu poznámku počas ich júnovej televíznej debaty, keď bývalý republikánsky prezident tvrdil, že imigranti berú tzv. čierne pracovné miesta. „Milujem jeho frázu 'čierne pracovné miesta', ktorá veľa vypovedá o tomto človeku a jeho charaktere. Viem, čo je to čierna práca. Je viceprezidentom Spojených štátov,“ povedal Biden v súvislosti s Harrisovou. Spomenul aj prvého černošského prezidenta USA Baracka Obamu, v ktorého administratíve bol Biden viceprezidentom.

Stratégia kampane sa predtým sústredila na tvrdú kritiku Trumpa

Bidenova stratégia kampane sa predtým sústredila na tvrdú kritiku Trumpa ako hrozby pre americkú demokraciu, pričom zdôrazňoval, že odmieta prehrať voľby v roku 2020 alebo byť uznaný vinným z trestného činu, píše agentúra Reuters. Podľa agentúry sobotňajší atentát na Trumpa podnietil Bidenovu kampaň, aby stiahla svoje televízne reklamy, pozastavila slovné útoky na bývalého prezidenta a namiesto toho sa zamerala na posolstvo jednoty. Teraz sa snaží byť menej tvrdá, ale snaží sa aj o ostré porovnanie oboch kandidátov, domnieva sa Reuters.

Guardian upozornil, že Biden po zmiernení rétoriky v posledných dňoch opäť pritvrdil svoj postoj. Dá sa očakávať, že Trump bude nasledovať jeho príklad, poznamenal britský denník s tým, že volebná kampaň začína opäť naberať na obrátkach. Trump bol v sobotu na predvolebnom mítingu v Pensylvánii terčom atentátnika, ktorý ho zasiahol do pravého ucha. Útočníka, ktorý zabil jedného z divákov a zranil ďalších dvoch, zastrelila ochranka. Trump je v súčasnosti na zjazde Republikánskej strany v Milwaukee, ktorá ho v pondelok nominovala za kandidáta do novembrových prezidentských volieb.

Viac o téme: USADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu