Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Populárny spevák vo VÄZENÍ kvôli PIESNI: Má dôvod na radosť... Súd mu znížil TREST!

(Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránsky odvolací súd znížil na polovicu trest odňatia slobody udelený popovej hviezde Šervínovi Hádžípúrovi, ktorého pieseň sa v roku 2022 stala hymnou celonárodných protestov. V utorok to uviedli justičné orgány, TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Hádžípúr (27) je známy svojou piesňou "Baráje", ktorá sa stala populárnou počas masových demonštrácií vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej vo väzbe v septembri 2022. Amíníová, 22-ročná iránska Kurdka, bola zatknutá za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania sa žien v islamskej republike.

Spevák v marci oznámil, že ho odsúdili na tri roky vo väzení za "podnecovanie a provokovanie ľudí k nepokojom s cieľom narušiť národnú bezpečnosť" a tiež na osem mesiacov za "propagandu proti režimu", uviedol Hádžípúr na Instagrame. Podľa iránskeho práva sa tresty odňatia slobody ukladajú súbežne.

Justícia v utorok oznámila, že odvolací súd znížil Hádžípúrov trest na približne 18 mesiacov. Text piesne "Baráje" (po perzsky "Pretože") je založený na tvítoch o protestoch a zdôrazňuje túžbu ľudí po veciach, ktoré im v islamskej republike chýbajú. Samotný Hádžípúr bol počas protestov nakrátko zatknutý.

Pieseň v marci 2023 zaznela i na oslave perzského nového roka v Bielom dome. Mesiac predtým prvá dáma USA Jill Bidenová odovzdala Hádžípúrovi hudobnú cenu Grammy v kategórii najlepšia pieseň za spoločenské zmeny.

Označila ju za "silné a poetické volanie po slobode a právach žien" v Iráne, kde sa po islamskej revolúcii v roku 1979 stalo pre ženy povinné zahalenie krku a vlasov.

Viac o téme: Šervín Hádžípúr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu