Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Richard Rikkon: O klavíri rozhodol môj otec

Richard Rikkon bol online na Bleskovkách. Zobraziť galériu (6)
Richard Rikkon bol online na Bleskovkách.

BRATISLAVA - Vždy usmiaty a pokoj vyžarujúci klavirista, o ktorého kvalitách sa najprv presvedčili v zahraničí, aby sa potom preslávil aj na Slovensku. Hrával na významných svetových podujatiach, no u nás si ho každý spája najmä so SuperStar – Richard Rikkon.



Richard Rikkon: O klavíri



O svojich začiatkoch:





Pochádza z muzikantskej rodiny a ako hovorí, vždy bol obklopený hudbou. „Dosť sa rozhodovalo, či budem hrať na klavíri alebo na husliach,“ spomína Rikkon. Keď mal štyri roky, tak ho otec odviezol k učiteľke klavíra. „To bol prvý moment v mojom živote, kedy som sadol za klavír. Potom som sa zaľúbil do klavíra a v podstate to pretrváva až doteraz,“ hovorí.


O sláve a zahraničnom angažmá:





Prvej celoštátnej súťaže sa zúčastnil, keď mal len päť rokov a získal tam mimoriadnu cenu. O rok na to vyhral aj Bartókovú súťaž v Budapešti a Československá televízia o ňom nakrútila dokument. Medzitým účinkoval v Nemecku, Poľsku či na Ukrajine. Svoj talent preukázal aj tým, že študoval na dvoch vysokých školách naraz – v Bratislave a v Paríži.

„Potom som začal koncertovať po svete. Väčší koncert som mal v Kodani a ako sólista aj v newyorskej Carnegie Hall,“ rozpráva Rikkon. Tam nedávno vystupovala aj slovenská kapela Elán či česká legenda Olympic. „Teraz sa snažím veľa vecí zimprovizovať, zapísať do nôt a prearanžovať pre klavír alebo veľký orchester,“ vysvetľuje.


O ponuke zo SuperStar:





Napriek veľkému úspechu na medzinárodnej scéne, ho na Slovensku poznal len málokto. Všetko sa zmenilo po tom, čo prijal ponuku sprevádzať na klavíri súťažiacich v SuperStar. „Vrátil som sa akurát z Monaka, keď ma hudobní producenti oslovili s tým, že sa na Slovensku bude konať projekt SuperStar a či by som sa toho ujal,“ objasňuje svoje začiatky v súťaži. Spočiatku si myslel, že bude spolupracovať s profesionálnymi spevákmi. Až neskôr mu prezradili, že bude pracovať v podstate s amatérmi.

„Zhodou okolností som mal koncert v Nemecku, kde som túto súťaž videl a už som mal aspoň ako takú predstavu.“ Počas divadelného kola však nemohol hrať, pretože sa pripravoval na koncert do Hannoveru. „Povedal som im, že môžem nastúpiť až na semifinálové kolá a tak si museli zohnať iného klaviristu.“

To bol podľa Rikkona dôležitý okamih. Náhradný klavirista svoju prácu úplne nezvládol a producenti narýchlo oslovili opäť Rikkona. „Nemal som najprv k dispozícii ani noty a ani žiadne CD.“ Odvtedy však začal sprevádzať spevákov a vtedy sa zoznámil aj s porotcami Lacom Lučeničom a Paľom Haberom.


Richard Rikkon pozdravil čitateľov Bleskoviek:


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu