Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Hlas, ktorý nezmĺkol: Marika stále komponuje, spieva a sníva sa jej, že chodí

Marika Gombitová Zobraziť galériu (6)
Marika Gombitová

BRATISLAVA - Dievčatá sedeli v aute, Andrea (65) šoférovala. Zrazu sa pred nimi na diaľnici objavil veľký snehový jazyk. Auto dostalo šmyk, a pretože okolo novej diaľnice ešte neboli zvodidlá, v kotrmelcoch vyletelo do poľa. Marika (68) stratila vedomie. Prebrala sa, keď sa ju Andrea snažila vytiahnuť spod auta.

O tej tragickej udalosti sa vtedy nepísalo v novinách a nehovorilo v éteri. V roku 1980 za hlbokého socializmu sa všetky zlé správy ututlávali. Mimoriadne úspešná mladá umelkyňa zo socialistického Československa sa stala účastníčkou dopravnej nehody na zasneženej a neodhrnutej socialistickej diaľnici bez zvodidiel medzi Brnom a Bratislavou. Nič, čím by sa vtedajší režim mal chváliť. O to viac sa klebetilo, spomínal sa alkohol a drogy, rozchod s viac než len priateľkou, hádka s vedúcim kapely a odchod do Bratislavy z trucu. Klebety sa šíria vždy, no jedno bolo isté: Geniálny spevácky úkaz, 24-ročná Marika Gombitová z východného Slovenska ostala po autonehode ochrnutá od siedmeho stavca nadol. 30. novembra to bude 44 rokov. Inému človeku by sa zrútil svet a už nikdy by sa nevrátil nielen na pódiá, ale ani do normálneho života. Veď ani hudobný velikán Stevie Wonder, s ktorým sa Marika neskôr stretla, nepozná nijakého profesionálneho speváka, ktorý by bol na invalidnom kresle.

Hlas, ktorý nezmĺkol: Marika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: OPUS)

Mária Gombitová sa narodila 12. septembra 1956 v Stropkove, pochádza z Turian nad Ondavou. Už ako dieťa bola neodškriepiteľne hudobne nadaná a mala mierne zachrípnutý, zvonivý hlas. Navštevovala ĽŠU a vo veku dvanásť rokov už vystupovala so svojimi staršími bratmi. S plavými kučerami bola krásna ako anjel. Vyštudovala síce strojnícku priemyslovku, no nikdy sa tej práci nevenovala. Chcela spievať. Jána Lehotského, kapelníka skupiny Modus, na ňu upozornil kolega hudobník Marián Bednár. V Košiciach počas plesovej sezóny Gombitová spievala so skupinou Profily a Lehotského očaril jej svojský hlas. Angažoval ju do Modusu. Veľmi rýchlo, sama či s Modusom získala zlatú Lýru, bronzového aj strieborného Slávika, zvíťazila v intervíznej súťaži v poľských Sopotách, zúčastnila sa na množstve festivalov po celej Európe. Pamätáte si skladbu Úsmev, Muž nula či kultové Vyznanie? Raketová kariéra odštartovala.

legendy popu, Marika Gombitová
Zobraziť galériu (6)
legendy popu, Marika Gombitová

Život sa s krehkou speváčkou nemaznal. Prvú lásku stretla v západnom Nemecku, kde s kapelou získala angažmán na lodi. Rudi nevynechal jediný jej koncert. Bol o desať rokov starší, rozvedený, s malým synčekom. Keď sa mal Modus vrátiť do Československa, Rudi vzal Mariku do klenotníctva. Chcel, aby si vybrala prsteň a zasnúbili sa. Marikini rodičia sa tohto vzťahu obávali, predsa len bol cudzinec, starší a navyše zo Západného Nemecka. Mladosť verí v ideály. Keď ju však Rudi požiadal, aby prestala s vystupovaním a presťahovala sa s ním do Nemecka, odmietla. Vybrala si hudbu. Neskôr sa zoznámila s Toljom, bubeníkom z kapely Katapult. Podľa Marikiných spomienok bol chlapcom s krásnym úsmevom a žiarivými očami. Na vzťah s ňou si aj popri kariére našiel čas, no keď mala Marika s Modusom odísť na turné do Vietnamu, začal sa správať inak. Potom sa prevalilo, že popri Marike mal aj inú partnerku a s tou emigroval do Veľkej Británie.

Marika Gombitová
Zobraziť galériu (6)
Marika Gombitová

V roku 1980 mala za sebou stovky vystúpení, albumy, úspešné hity, verejnosť ju milovala. Potom prišlo to nešťastie. Dni, týždne a mesiace beznádeje na nemocničnom lôžku, prísľuby lekárov, boj o prežitie. Pol roka po nehode vystúpila na vozíčku na Bratislavskej lýre - s obrovským úspechom a aplauzom. Moskovský neurológ profesor Georgij Jumašev v roku 1982 viedol zložitú osemhodinovú operáciu, pri ktorej Marike namiesto narušenej miechy transplantovali nerv z inej časti tela. Ak by mala šťastie, nerv by sa uchytil a umožnil by mieche, aby fungovala ako pred úrazom. Do dvoch - troch rokov by mohla opäť chodiť. Žiaľ, bola to márna nádej. Marika sa s tým musela zmieriť, no fakt, že nikdy nebude chodiť, neprijala. Ešte i teraz sa jej niekedy sníva, že sa prechádza.

Hlas, ktorý nezmĺkol: Marika
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB M. G.)

Tretieho muža stretla už po svojej nehode. Talian Alberto ju doslova nosil na rukách, vyniesol ju po schodoch do reštaurácie i naspäť do auta. V Taliansku strávila tri mesiace, dostala snubný prstienok a dokonca spolu uvažovali o adopcii dieťaťa. Keď sa však vrátila domov a Alberto za ňou pricestoval, hneď videla, že sa niečo zmenilo. Povedal jej, že mal doma debatu s otcom a bratmi a pochopil, že ako zaneprázdnený obchodník nemôže mať po boku ženu na vozíčku. Bolo to kruté prebudenie... No karma nespala. Alberto, ktorý miloval motokros, v roku 2004 spadol z motorky, a tá ho privalila. Zranila ho presne na tom mieste chrbtice ako kedysi auto Mariku. Skončil na vozíku a jeho život sa od základov zmenil. Oženil sa však so zdravotnou sestrou. Marika vo svojom osude nemá partnera, iba odbornú zdravotnícku pomoc. Prispôsobila však svojmu zraneniu svoj život, bývanie a denný režim. Dodržiava ho dodnes, denne cvičí, posilňuje bránicu i svaly a až po dennom telocviku sadá za klavír. Komponuje. Vystupuje. Všade s obrovským aplauzom. Za svoj prínos k slovenskej kultúre získala nedávno ocenenie Krištáľové krídlo. Dnes oslavuje 68. narodeniny.

Marika Gombitová
Zobraziť galériu (6)
Marika Gombitová  (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: Marika GombitováModusSlovenská hudba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu