Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

FESTival UMenia – FESTUM Prešov 2024

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ZDENKO HANOUT)

Čo spája herca Mareka Majeského s harfou?

Klasika či niečo netradičné? Opera, blues, harfa a umelecký prednes, ranný džez a swing, rusínske piesne a čaro Vianoc... Výnimočné menu, ktoré pre fajnšmekrov umenia pripravuje agentúra Eprok!

FESTival UMenia – FESTUM Prešov 2024 prináša divákom umenie v jeho rôznych podobách, netradičných spojeniach. „Prvý ročník festivalu bol pre nás príjemným prekvapením. Naša ambícia, ponúkať  kvalitné umenie, sa naplnila. V tomto duchu sme pripravovali aj tento druhý ročník. Každý koncert ponúkne stretnutie so zaujímavými umelcami, s rôznymi žánrami. Spolu s dramaturgičkou Júliou Grejtákovou sme sa snažili pozvať do Prešova zaujímavých hostí,“ hovorí Jozef Kačala, riaditeľ agentúry EPROK. Festival pripravujú v spolupráci s STM Múzeum Solivar, aj tento rok bude v jeho jedinečných priestoroch. FESTUM Prešov 2024 bude pozostávať zo šiestich projektov, prvý bude mať premiéru 30. októbra, záverečný, vianočný 20. decembra 2024.

FESTival UMenia – FESTUM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZDENKO HANOUT)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Nielen hudobné zážitky...

Úvod bude patriť sólistom Opery Národného divadla Košice Tatiane Paľovčíkovej - Paládiovej, Michalovi Lehotskému, Mariánovi Lukáčovi a klaviristke Júlii Grejtákovej, ktorí ponúknu vybrané scény z jedného z najznámejších a najhrávanejších diel opernej literatúry z pera Giacoma Pucciniho. 

Známy bluesový spevák, hráč na rezofonickú gitaru a publicista Peter Bonzo Radványi z Trnavy predstaví  svoju novú knihu s názvom Fortissimo aj v Prešove. Na hudobnej scéne je už viac ako 50 rokov, prešiel na svojich cestách s hudbou i za hudbou celú Európu.  Organizátor a moderátor festivalov a koncertov, tvorca hudobných relácií v rôznych rádiách v novej knihe ponúka čitateľom nielen osobné zážitky z ciest a spomienky na stretnutia s domácimi i zahraničnými hviezdami rockovej a bluesovej scény, ale aj zaujímavý pohľad do zákulisia. V hudobnej časti programu účinkujú Peter „Bonzo“ Radványi, Peter „Pufo“ Sopko a Marián Kuľhavý, moderuje Michal Frank „Frenky“.

Nielen hudobný, ale aj divadelný zážitok ponúknu harfista Michal Matejčík  a herec Marek Majeský. Premeny harfy kombinujú hudbu a hovorené slovo, Michal Matejčík sa okrem interpretácie skladieb dostáva aj do polohy moderátora a sprevádza program monológmi, ktoré poskytujú informácie o jednotlivých epochách hudobnej histórie, v ktorých nachádzala harfa svoje uplatnenie. Úloha herca  Mareka Majeského spočíva v interpretácii viacerých textov, ktoré harfu zasadzujú do historických období, hovorí o nej citujúc Bibliu, báseň Karla Sabinu Povolání, či bengálskeho filozofa, básnika, prozaika a dramatika Rabindranátha Thákura. Dramaturgický záber programu siaha od renesančných skladieb cez diela Händela, Donizettiho, Piazzollu až po modernú hudbu ako Depeche Mode...

FESTival UMenia – FESTUM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZDENKO HANOUT)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Nádych sviatkov

Nosným pilierom  autentického prevedenia piesní  dvadsiatych až päťdesiatych rokov minulého storočia Paper Moon Tria je “close harmony". Repertoárom tria interpretiek, Kristína Uhlíková (husle, spev), Barbora Medeková (ukulele, spev) a Andrea Kružliaková (gitara, spev) je ranný jazz a swing, hudba dvadsiatych - päťdesiatych rokov minulého storočia. V súčasnosti hudobníčky slávia 10. výročie zoskupenia Paper Moon Trio, tešia sa aj zahraničným úspechom  a koncom roka 2024 vychádza druhý album, venovaný slovenským a českým vokálnym triám.

FESTival UMenia – FESTUM
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ZDENKO HANOUT)

Labirsky Beťare, traja mladí muži, ktorí interpretujú rusínske piesne v mierne štylizovanej podobe, zaujmú svojím šarmom aj speváckym výkonom. Chcú baviť divákov, tomu podmieňujú výber piesní a aj spôsob ich spracovania. Známi sú z finále Zem spieva, veľký úspech zožali aj na prvom ročníku festivalu umenia FESTUM Prešov 2023 a na žiadosť mnohých návštevníkov ich zaradili do programu festivalu aj tohto roku.

Záver festivalu sa ponesie v sviatočnom duchu. Vianočný koncert bude zostavený z diel sakrálnych, klasických aj vianočných, ktoré  príjemne naladia na prichádzajúce sviatky. Účinkuje sólista Opery NDKE Titusz Tóbisz a saxofonistka Alžbeta Greenwood - Byrne, rodáčka z východného Slovenska, žijúca a pôsobiaca v Anglicku. Na klavíri sprevádza Júlia Grejtáková.

Vstupenky na Predpredaj.sk.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu