Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Kremienok už 35 rokov na javiskách

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Detský folklórny súbor Kremienok)

Detský folklórny súbor Kremienok oslavuje tento rok 35. výročie svojho vzniku. Od roku 1989 až doposiaľ sa v ňom vystriedalo vyše 800 bratislavských detí vo veku od 4 do 18 rokov. V súčasnosti v súbore účinkuje 95 detí.

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Kremienok pôsobí pri Spojenej škole sv. Vincenta de Paul v Bratislave – Ružinove. Vo svojom programe má takmer 35 programových čísel z rôznych oblastí Slovenska – z Liptova, Terchovej, Horehronia, Trenčína, Myjavy, Zemplína, Očovej, Oravy a iných. Charakteristickou črtou viacerých z nich sú vtipné dejové zápletky, zväčša medzi menšími a väčšími tanečníkmi, ako aj výrazné spevácke výkony. Ako hovorí Katarína Baginová, umelecká vedúca súboru a autorka takmer všetkých choreografií súboru: „Na konkurze si špeciálne vyberám temperamentné deti, ktoré sa neboja prejaviť na javisku. Na druhej strane je to o to ťažšie zvládnuť ich potom v telocvični.“ Kremienok kladie veľký dôraz aj na dodržiavanie autentickosti nárečia, krojových doplnkov a tanečných krokov jednotlivých regiónov. Vďaka tomu potvrdzuje, že aj súčasné bratislavské deti sú schopné prezentovať ľudové umenie z rázovitých folklórnych regiónov Slovenska na veľmi vysokej profesionálnej úrovni.

Hlavným poslaním súboru je viesť deti k spoznávaniu krás slovenského folklóru už od útleho detstva. Pravidelnými nácvikmi umožňuje členom súboru zmysluplne využívať ich voľný čas. Okrem folklóru je v Kremienku dôležitým prvkom aj dôraz na budovanie vzťahov, vzájomného rešpektovania sa a na formovanie morálnych hodnôt detí a mládeže. Viaceré z detí prežili v súbore svoje najkrajšie detské a mládežnícke roky. Toto obdobie, podľa ich slov, významne formovalo ich ďalší život. Jednak po stránke umeleckej, viacerí pokračujú vo svojej kariére v Lúčnici, SĽUK-u, Techniku a pod., ale aj osobnostnej, najmä v posilnení zdravého sebavedomia. Špecifikom súboru je, že v ňom účinkujú deti z viacerých mnohopočetných rodín. Nie je prekvapením, keď na predstavení naraz spoluúčinkujú 3 či 4 súrodenci.

Kremienok už 35 rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Detský folklórny súbor Kremienok)

Počas svojej histórie súbor absolvoval stovky vystúpení na podujatiach a festivaloch v rámci celého Slovenska a v mnohých štátoch Európy. Dosiahol množstvo úspechov a získal niekoľko vzácnych ocenení na domácich i zahraničných súťažiach. Absolvoval živé vstupy vo viacerých slovenských rozhlasových staniciach a televíziách.

Súbor svoje 35. narodeniny oslávil v máji premiérou galaprogramu „Z našej truhlice“, ktorý mapuje to najpodstatnejšie z histórie celého repertoáru súboru. Oslavy zavŕši reprízou programu, ktorý sa uskutoční 19. 10. 2024 v Radošinskom naivnom divadle.

Kremienok už 35 rokov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Detský folklórny súbor Kremienok)

Ak máte radi folklór, nenechajte si túto príležitosť ujsť. Osobne sa tak môžete presvedčiť, že aj súčasná generácia detí a mladých si vie dedičstvo našich predkov hrdo zastať.

Vstupenky na Predpredaj.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu