Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zbaľte bicykle, pádla, turistické topánky a vydajte sa na Východnú Moravu

Machnáč nad Starým Hrozenkovem PR článok Zobraziť galériu (5)
Machnáč nad Starým Hrozenkovem (Zdroj: Archiv CCRVM)

Malebné výhľady na panenskú prírodu sú tou najlepšou terapiou po náročnom pracovnom období. Kde ju nájsť? Zamierte na Východnú Moravu. Horské hrebene s farebnými lúkami alebo husté zelené lesy sú pretkané zaujímavými turistickými i cyklistickými trasami. A ak budú chcieť nohy oddychovať, naskočíte na loď a budete sa plaviť malebnou krajinou Slovácka.

Pozorovateľňa Durch
Zobraziť galériu (5)
Pozorovateľňa Durch  (Zdroj: Archiv CCRVM Autor: Jan Zainer)

V topánkach: malebné výhľady z horských hrebeňov i rozhľadní

Hrebeňové túry na česko-slovenskom pomedzí otvárajú neobyčajné výhľady na okolité hory a malebné údolia. Kráľovnou hrebeňoviek je cesta Kasárne – Kohútka. Jedinečné panorámy si vychutnáte aj z mnohých rozhľadní, ktoré sú rozosiate po vrcholoch Východnej Moravy. Najvyššia je kamenná rozhľadňa Brdo týčiaca sa na najvyššom vrchole Chřibov. Architektonicky veľmi zaujímavá je Maruška vo valašskom štýle.

V regióne nájdete mnoho tajomných miest opradených legendami. Vydajte sa na bájnu horu Soláň, na Čertove skaly alebo do najväčšieho moravského skalného labyrintu, Pulčínskych skál.

Nudiť sa nebudete, ani keď zleziete zo skál a z horských kopcov do údolia. Preskúmajte ľudové tradície vo Vlčnove alebo sa vydajte chodníkom po historických sušiarňach vo Vlachoviciach.

Rozhľadňa Brdo, najvyšší vrchol pohoria Chřiby
Zobraziť galériu (5)
Rozhľadňa Brdo, najvyšší vrchol pohoria Chřiby  (Zdroj: Archiv CCRVM)

Na bicykli: dlhé roviny i adrenalínové zjazdy

Pre cyklistov, ale i in-line korčuliarov sú na Východnej Morave stovky kilometrov trás. Ponúka nenáročné výlety po údolí, adrenalínové horské traily, ale aj bike parky.

Medzi najznámejšie trasy patrí takmer 160 km dlhá cyklotrasa Bečva. Začína sa pri horských prameňoch rieky Bečva a dovedie vás cez Valašsko až na rovinatú Hanú. Rajom cyklistov sú aj Hostýnske vrchy s nedotknutou prírodou. Bajkeri všetkých úrovní sa vybláznia na trailoch v kopcovitej krajine Chřibov.

Na lodi: plavba Baťovým kanálom

Fenoménom Slovácka je historická vodná cesta Baťov kanál. Lemuje ho krásna cyklotrasa. Ak však zatúžite po ďalšom športe, požičajte si kanoe, čln alebo raft a užite si to priamo po vode. A ak už máte športu dosť, nasadnite na jednu z výletných lodí a vychutnajte si plavbu medzi vínnymi pivničkami.

Baťov kanál
Zobraziť galériu (5)
Baťov kanál  (Zdroj: Archív CCRVM, Autor: Petr Slavík)

Východná Morava sa skladá zo štyroch regiónov – Valašska, Slovácka, Kroměřížska a Zlínska a Luhačovicka. Vďaka tomu ponúka skutočne rôznorodé zážitky. Je to drsný kraj s nádhernou prírodou a nesmierne pohostinnými ľuďmi. Nasadnite na bicykel alebo si obujte topánky a vydajte sa ho preskúmať. Ďalšie tipy nájdete na webe www.vychodni-morava.cz.

Projekt Východná Morava v pohybe bol realizovaný s podporou štátneho rozpočtu Českej republiky z programu Ministerstva pre regionálny rozvoj.

Zbaľte bicykle, pádla, turistické
Zobraziť galériu (5)
- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu