Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Na Muránskej planine odštartoval monitoring cyklistov: Potrvá minimálne dva roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MURÁŇ - V Národnom parku Muránska planina odštartoval monitoring pohybu cyklistov. V rôznych lokalitách pribudli automatické sčítače, systematické sčítavanie cykloturistov potrvá minimálne dva roky. Získané dáta budú použité na plánovanie komplexného a udržateľného rozvoja cykloturistiky v národnom parku. Informovala o tom výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Na Muránskej planine bolo v ostatnom období nainštalovaných a sprevádzkovaných celkovo šesť automatických sčítačov cyklistov. Výberu vhodných lokalít predchádzala analýza, zisťovanie majetkovoprávnych pomerov a obhliadky v teréne. Cieľom projektu Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je získať relevantné dáta o pohybe cykloturistov potrebné na ďalší rozvoj cyklistickej infraštruktúry v chránenom území.

archívne video

V Starej Ľubovni pribudli cyklotrasy aj lodenica (Zdroj: TASR)

"Na základe týchto informácií budeme vedieť plánovať cykloturistickú infraštruktúru, budeme vedieť usmerňovať tok cykloturistov ponukou nových cyklotrás, poprípade nejakých kratších napojení alebo zokruhovaní existujúcich trás, a rozšíriť tak ponuku pre návštevníkov národného parku. V neposlednom rade nám dáta pomôžu plánovať údržbu a skvalitňovanie služieb potrebných pre cykloturistov," priblížil koordinátor projektu Peter Krušinský.Sčítače, ktoré pribudli na Muránskej planine, sú schopné automaticky zbierať dáta o cykloturistoch, sledovať dokážu počet prejazdov bicyklov aj smer jazdy. Údaje sa prenášajú cez mobilnú aplikáciu na server, kde sú archivované. Terénny zber dát bude realizovať cyklokoordinátor projektu spolu so strážcami prírody národného parku.

"V dnešnej digitálnej dobe sa bez dát nezaobídeme. Pomôžu nám pri analýze počtu prejazdov cykloturistov jednotlivými lokalitami, dokážeme rozlíšiť smer jazdy cyklistov, dokonca aj najatraktívnejšie časy prejazdov v hodinových intervaloch. Vďaka dátam tak vieme analyzovať atraktívne miesta alebo cyklotrasy, na ktorých sa návštevníci národného parku pohybujú častejšie, na úkor tých menej frekventovaných," dodal Krušinský.

Inštalácia sčítačov a zber dát o cykloturistoch v Národnom parku Muránska planina je jednou z aktivít projektu, na ktorý Rozvojová agentúra BBSK získala z plánu obnovy vyše 430.000 eur. Predmetom projektu je aj realizácia značenia cykloturistických trás a komplexné nastavenie rozvoja cykloturistiky v národnom parku v súlade s princípmi udržateľnosti.

Viac o téme: CyklistiMonitoringMuránska planina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu