BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali čo budú mať tento rok na Vianoce.
Vyzerá to tak, že poslanec za SDKU Ivan Štefanec, má rád sladké. Na Vianoce si síce berie na starosť tradičnú kapustnicu, no zvláda aj ďalšie jedlá. Pre čitateľov Topiek ponúkol recept na Rumové mesiačiky.
Rumové mesiačiky Ivana Štefanca:
Prísady:
Cesto:
250 g múka polohrubá
250 g maslo
250 g cukor
250 g čokoláda na varenie
6 ks vajce
1 ks kypriaci prášok
Poleva:
300g cukor mletý (práškový)
2 PL šťava citrónová
2 PL rum
Postup:
Žĺtky s cukrom a maslom vymiešame do peny. Primiešame rozpustenú čokoládu a ďalej miešame. Primiešame vyšľahaný tuhý sneh a opatrne vmiešame múku s kypriacim práškom. Nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 1/2 hodiny.
Medzitým si vymiešame polevu, ak je príliš hustá, pridáme po lyžiciach vodu a najmä rum. Horúci koláč polejeme polevou a necháme vychladnúť. Kolieskom potom vykrajujeme mesiačiky.
Po hlavnom chode padne vhod určite dobrý dezert. Rumové mesiačiky od poslanca Štefanca vyzerajú už len na plechu výborne. Ostáva nám už len popriať dobrú chuť!