Človek by mohol v zdraví dožiť až 120 rokov. Tak prečo žijeme len dve tretiny času, ktorý máme geneticky daný? Ešte aj to nekvalitne, v sprievode mnohých ochorení.
„Strava, ktorú ľudia v súčasnosti jedia, je všeobecne nezdravá, spôsobuje choroby, znižuje kvalitu života a skracuje jeho dĺžku. Je to strava s mnohými degeneračnými účinkami, ktorá zaraďuje človeka medzi ohrozené druhy.“
„Až 74 % úmrtí má priamu alebo nepriamu súvislosť s výživou, ktorá najvýznamnejšie ovplyvňuje funkcie človeka, jeho odolnosť a zdravotný stav. „Západná medicína nelieči príčinu, ale dôsledok ochorení a kladie dôraz na liečbu syntetickými liekmi.“
Mnohí z nás tušíme, že tieto konštatovania sú pravdivé, no napriek tomu nemáme dostatok síl zmeniť svoje nezdravé stravovacie návyky.
Knižka Výživa človeka I je publikácia, ktorá nám ozrejmí všeobecné zákonitosti fungovania ľudského organizmu, predpoklady jeho dlhovekosti a spôsoby liečenia a prevencie chorôb stravou. Dozvieme sa o príčinách niektorých chorôb, ktoré spočívajú v narušení vonkajšej a vnútornej rovnováhy človeka nad hranicu únosnosti. Zaujímavé sú súvislosti medzi krvnou skupinou a výživou ako aj informácie o rovnováhe v imunitnom systéme a dennom, nočnom, mesačnom a ročnom biorytme. Pochopíme, že každý človek má svoje špecifické požiadavky na výživu, ktoré ak sú realizované, znižuje sa chorobnosť organizmu a predžuje sa vek. Tento možno len zdravou výživou zvýšiť v našich podmienkach najmenej o 10 rokov.
Vyhýbaním sa rizikovým potravinám a úpravou stravy, ktorú denne prijímame je možné opraviť a ozdraviť štruktúry poškodené predchádzajúcim nevhodným stravovaním a životným štýlom. Táto odborná publikácia je vhodná aj ako doplnkový študijný materiál.