Ak si najbližšie položíte otázku: „Čo mám dnes chuť navariť?“, neváhajte a siahnite po kuchárskej knihe Babičkina kuchárka nad zlato. Garantujeme vám, že v nej nájdete viac ako dosť skvelých a zároveň praktických nápadov.
„Prísne vzaté – je len jeden druh kníh, ktoré zväčšujú šťastie na zemi: kuchárske knihy,“ povedal svojho času Joseph Conrad. Babičkina kuchárka nad zlato je plnofarebná vyše 600-stranová kniha, ktorá zaútočí na vaše chuťové poháriky bez toho, aby ste museli vybieliť peňaženku.
Kedysi, v dobách minulých, poznali naše babičky tajomstvá lacnej, ale zato nesmierne chutnej domácej kuchyne. V tejto knihe nájdete neskutočné množstvo receptov – mäsové, omáčky, prílohy, zeleninové a múčne jedlá. Nechýbajú ryby, šaláty a kompóty, paštéty a nátierky, dezerty i polievky.
Nájdete tu jedlá jednoduché, každodenné, ale aj tie náročnejšie, ktoré sú skôr vhodné na slávnostné príležitosti. Po stranách je priestor na vaše poznámky a približne na každej druhej strane farebný obrázok konkrétneho receptu.
S trochou lásky bude výsledok vášho snaženia určite stáť za to. Ak sa navyše spoľahnete aj na kvalitné suroviny a prísady, poďakuje sa vám aj vaše telo. A keďže sa hovorí, že každá dobrá rada je nad zlato, pár sme vám ich v podobe tipov primiešali aj do tejto kuchárskej knihy.
Tvrdý syr nesplesnivie, ak ho dáte pod sklenenú pokrievku s niekoľkými kockami cukru, prípadne s kúskom jablka.
Matné zájdené sklenené poháre a misy vložte na pol hodiny do vlažnej vody s kypriacim práškom do pečiva. Potom ich opláchnite v teplej vode a vyleštite.
Vyskúšajte jednoduchý recept z novej knihy Babičkina kuchárka nad zlato.
Bešamel
Suroviny: 60 g masla, 70 g hladkej múky, 20 g cibule, trošku tymianu, ¼ muškátového orieška, 65 ml šťavy z teľacej pečene, 750 ml mlieka, soľ, 30 g masla na pokvapkanie.
Postup: V rajničke roztopte maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a chvíľu poduste. Prisypte múku a za stáleho miešania urobte svetlú zápražku. Postupne podlievajte mliekom, pridajte soľ, tymian, nastrúhaný muškátový oriešok, šťavu z pečene a za stáleho miešania varte asi 20 minút.
Hotovú omáčku preceďte cez jemné sitko, povrch pokvapkajte roztopeným maslom a nechajte vychladnúť.
Bravčové s hubami
Suroviny: 350 g bravčového stehna, 2 lyžice masla, 2 lyžice oleja, múku na obaľovanie, 1 strúčik cesnaku, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 300 g dubákov (alebo šampiňónov), 1 citrón, soľ, biele korenie, vývar.
Postup: Hríby nakrájajte a mäso naklepte. Na panvici zohrejte polovičku masla s olejom, pridajte mäso obalené v múke, soľ, biele korenie a opražte. V ďalšom hrnci uduste hríby so zvyškom masla a oleja s cesnakom. Pridajte soľ a ku koncu petržlenovú vňať. Podľa potreby pridajte k mäsu hovädzí vývar. Mäso podávajte pokryté hríbmi.
Biskupský chlebíček
Suroviny: 150 g hladkej múky, 120 g margarínu, 150 g práškového cukru, 4 žĺtky, tuhý sneh zo 4 bielkov, ½ kypriaceho prášku do pečiva.
Na plnku: 100 g posekanej čokolády na varenie, 100 g hrozienok, šálku sekaných orechov.
Postup: Všetky suroviny zmiešajte, nakoniec vmiešajte posekanú čokoládu, hrozienka a orechy. Dajte do vymastenej a múkou vysypanej truhličkovej formy a pomaly pečte.
Vychladnutý chlebíček môžete posypať cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
Dobrá rada: Ak sa vám čokoláda pri roztápaní zrazila, stíšte plameň, pridajte troška oleja a miešajte dovtedy, kým nie je opäť hladká.
Želáme príjemné, chutné a lacné varenie