BRATISLAVA - V jednej z bratislavských reštaurácií v pondelok podvečer pokrstili knižný debut známeho slovenského herca Braňa Deáka s názvom Chute a vône života. Novinku, ktorá čitateľom a čitateľkám prezrádza, ako chutí a vonia život obľúbenému divadelnému a seriálovému hercovi, uviedla do života jeho kolegyňa Karin Haydu. Slávnostný akt vykonala vajíčkom, ktoré rozbila o publikáciu.
V knihe Chute a vňne života od Braňa Deáka sú okrem zaujímavých rozprávaní, autentických dojmov z rôznych miest a receptov na hercove obľúbené jedlá aj fotografie. Dielo vznikalo približne rok, najmä preto, že zachytáva zážitky z mnohých destinácií z celého sveta. Podľa jeho rozprávania knihu napísala novinárka Marcela Heglasová. Deáka predstavuje ako muža, ktorý má rád dobré jedlo a nerobí mu problém postaviť sa za sporák, ale tiež muža, ktorý sadne na motorku a na cestách-necestách objavuje svet a tiež takého, ktorý sa dobre cíti v spoločnosti ľudí, ale rád si vychutnáva aj ticho na chalupe.
Recepty dopĺňajú osobné výpovede herca o tom, čo ho v živote oslovilo, čo v ňom vyvolalo záujem a zanechalo spomienky. "Jedlo má úžasnú schopnosť umožniť vám cestovať v čase. Stačí si privoňať k šošovicovej polievke a razom sa ocitnete doma na Vianoce. Alebo si niekde dáte lasagne a skôr, ako stihnete zraziť podpätky, budete opäť na letnej dovolenke," povedal herec a milovník dobrého jedla.
Podľa jeho receptov si môžu čitatelia a kulinárski nadšenci pripraviť napríklad Klokaní steak, Bizónie hamburgery či Chlapské brownies. "Jedlo je jedna veľká asociačná mágia, a ten najprirodzenejší spôsob ako udržiavať živé spomienky na výnimočné okamihy," poznamenal na margo svojej knižnej prvotiny Braňo Deák. Publikácia sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>