BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR nebude podporovať zmenu legislatívy, ktorá by rozširovala právo používania názvu "bryndza" na výrobky, ktoré obsahujú menej ako 50 % ovčej hrudky. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa ministerstva Katarína Ďurica.
"Ministerstvo bude podporovať slovenskú bryndzu s chráneným zemepisným označením, ktorá podľa európskej legislatívy musí povinne obsahovať 50 a viac percent ovčej hrudky. Nie je a nemôže byť zámerom ministerstva, aby podporovalo imitáciu tradičnej slovenskej bryndze." Potravinový kódex upravuje podiel ovčej hrudky v tzv. slovenskej bryndzi na minimálne 50 %. Okrem nej existuje aj ovčiarska bryndza, ktorá je vyrobená výlučne z ovčieho mlieka.
Potravinový kódex však neplatí pre bryndze dovážané zo zahraničia, čiže podiel ovčej hrudky v nich môže byť omnoho nižší.