Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Maxon: Pôda nezistených vlastníkov by nemala prejsť na samosprávy

BRATISLAVA - Predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Miroslav Maxon víta rozhodnutie generálneho prokurátora Dobroslava Trnku obrátiť sa na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti so zákonom o usporiadaní vlastníctva k pozemkom.

Maxon sa stotožňuje s názorom, že by bola porušená Ústava SR, ak by sa pôda nezistených vlastníkov previedla na štát a následne na obce. Dodal, že nesúhlasí s tým, aby táto pôda prešla na samosprávy. Podľa neho by mala aj naďalej zostať pod správou Slovenského pozemkového fondu a po zistení jej majiteľov by mala byť prevedená na nich.

Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR berie na vedomie krok prokuratúry a podľa hovorkyne rezortu Kataríny Czajlíkovej počkajú na rozhodnutie ÚS SR. Generálny prokurátor v marci podal na Ústavný súd SR návrh na vyslovenie nesúladu jedného z ustanovení zákona o usporiadaní vlastníctva k pozemkom a Ústavy SR. Podľa ustanovenia 15 tohto zákona má prejsť 1. septembra 2005 pôda nezistených vlastníkov na štát, ktorý ju má potom delimitovať na obce. Nezistenými vlastníkmi sú neznámi vlastníci (1 %), ale aj známi vlastníci s neznámym pobytom resp. nie je známy pobyt dedičov. Ide približne o 700 000 ľudí. Ústava zaručuje právo na dedenie a ochranu vlastníckeho práva.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Ústavného súdu (ÚS) SR Štefan Németh, ÚS SR dostal návrh generálneho prokurátora 7. apríla. Potvrdil, že Trnka zároveň žiadal aj o vydanie predbežného opatrenia, aby účinnosť napadnutej časti zákona bola odložená. Dnes ÚS SR pridelil prípad sudcovi spravodajcovi. Plénum ÚS SR rozhodne, či bude návrh prijatý na ďalšie konanie a či bude pozastavená účinnosť sporného ustanovenia. "V tomto prípade budeme konať urýchlene, pretože ide o návrh na vydanie predbežného opatrenia," zdôraznil Németh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu