Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nadviažeme styky s Lichtenštajnskom, po 64 rokoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko v najbližšom čase nadviaže diplomatické styky s Lichtenštajnským kniežatstvom. Návrh dnes schválila vláda. Diplomatické kontakty sa medzi niekdajším Československom a Vaduzom prerušili po roku 1945.

Lichtenštajnské kniežatstvo je poslednou z európskych krajín Európy, s ktorou Slovensko nemá nadviazané diplomatické styky. Dôvodom boli spory pre konfiškáciu lichtenštajnského majetku na základe takzvaných Benešových dekrétov v Československu. Formálne nadviazanie kontaktov zavŕši memorandum, ktoré by mali ministri zahraničných vecí oboch krajín podpísať ešte tento mesiac v Bratislave.

Tento krok podľa vládneho materiálu neznamená, že by Bratislava uznala lichtenštajnské majetkovoprávne nároky. V návrhu memoranda oba štáty vyhlasujú, že vzájomne rešpektujú existenciu Slovenska a Lichtenštajnska a chcú spolupracovať a rozvíjať najmä hospodárske vzťahy.

Diplomatické styky medzi Československom a Lichtenštajnskom fungovali len v rokoch 1938 až 1939. Po druhej svetovej vojne neboli obnovené. Lichtenštajnsko tvrdilo, že prezidentské dekréty sa proti občanom krajiny použili neoprávnene, pretože títo vlastníci majetku nemali nemeckú národnosť.

Slovensko sa o obnovenie vzťahov usilovalo už po rozdelení bývalej ČSFR. Vaduz však v roku 1993 uviedol, že chce najskôr upraviť majetkovo-právne otázky. To Slovensko aj Česko zhodne odmietli. Susedné Česko a Lichtenštajnsko nadviazali diplomatické styky začiatkom septembra.

Pri podpise spoločného prehlásenia v Prahe sa ministri zahraničných vecí Česka a Lichtenštajnska Jan Kohout a Aurelia Fricková dohodli aj na vzniku komisie historikov, ktorá má prekonať rozdielne postoje v historických otázkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu